Паник атаки

Фактори:

Травми и стрес: Травматични събития или продължителен стрес могат да бъдат предизвикатели за паник атаки.

Употреба на субстанции: Употребата на наркотици, алкохол и някои лекарства може да допринесе за появата на паник атаки.

Личностни фактори: Някои личностни характеристики, като перфекционизъм, стремеж към контрол.

Психологически фактори: Обезпокоителните мисли и убеждения, свързани със страх и тревожност, могат да допринесат за развитието на паник атаки.

Социални фактори: Стресиращи събития като развод, загуба на работа, проблеми във връзките и други социални проблеми могат да предизвикат паник атаки.

Съвети:

Дълбоко дишане: Съсредоточете се върху дълбокото дишане. Вдишайте бавно и дълбоко през носа, задържайте въздуха за кратко и след това издишайте бавно през устата. Повторете този процес няколко пъти. Дълбокото дишане помага да се успокоите и да намалите физическата напрежение.

Фокусиране на вниманието: Опитайте се да се насочите към нещо конкретно в околната среда, като например броене на предмети или цветя в стаята. Този метод може да ви помогне да се откъснете от негативните мисли и да възвърнете контрола над ума си.

Положителни утвърждения: Използвайте положителни утвърждения, за да се успокоите. Например, казвайте си неща като "Това ще мине" или "Аз съм силен/силна". Повтаряйте ги, докато се почувствате по-спокойни.

Практикувайте мускулна релаксация: Напрегнете и отпуснете последователно различни мускулни групи в тялото, за да се отпуснете и да намалите физическата напрежение.

Използвайте майндфулнес: Проучете техниките на осъзнатост /майндфулнес/, които включват насочване на вниманието върху настоящия момент без да съдите.

Избягвайте употребата на стимуланти: Избягвайте кафето, алкохола или наркотиците, които могат да подпомогнат паник атаки.

Признайте си страха: Позволете си да признаете страха и тревожността си. Изразете ги и не се осъждайте за тези чувства.

Потърсете помощ: Ако страдате от чести или сериозни паник атаки, консултирайте се с психолог.