Случайните конфликти и спорове са част от всяка връзка, но постоянното каране с партньора ви е стресиращо и нездравословно.

Един модел на битка може да доведе до токсично и вредно поведение, което в крайна сметка може да сложи край на връзката ви.

Ако чувствате, че вие и партньорът ви винаги се карате, не е късно да се промените. Можете да научите как да спрете цикъла на караници в една връзка и да общувате с партньора си по здравословен начин. Прочетете, за да научите как.

Цикълът на борбата във взаимоотношенията

Двойките, които постоянно се карат, често попадат в повтарящи се цикли и модели. В някои случаи те може да имат интензивни, изпълнени с ярост битки един ден, само за да се помирят и да се държат любезно няколко дни (или дори часове) по-късно.

Други двойки може да се окажат в спор за едни и същи проблеми, отново и отново, без истинско решение между тях.

Честите караници могат да са знак за по-дълбоки проблеми във връзката. Когато цикълът е очевиден, важно е да потърсите помощ.

Все пак някои други може да имат навика да обвиняват партньора си, когато нещо се обърка. Двойките, които играят на обвиняваща игра, често се фокусират върху „печелене“ на аргументи. Те могат да нападнат партньора си и да се насочат към техните уязвимости.

Докато конфликтът може да предизвика спорове, избягването му няма да е много по-добре. Когато възникне несъгласие, един човек може да се затвори и напълно да се оттегли. Това може да накара другия да изпита с гняв или страх, което може да доведе до сериозни спорове.

В някои случаи двойките може да се скарат по едно и също време или за едно и също нещо почти всеки ден. Например, може да е лесно да попаднете в модел на каране всяка вечер, когато и двамата се приберате от работа, уморени и изтощени от деня, може би се карате какво има за вечеря, кой трябва да готви и/или кой ще почисти. Тъй като източникът на проблема е нещо, с което трябва да се работи редовно, битките могат да станат обичайни.

Въпросът е, че независимо от това защо, кога или как една двойка се кара, разпознаването на модели може да бъде ключово, ако се надявате да научите как да избягвате спорове в една връзка.

Какво причинява постоянни караници в една връзка?

Когато двойките не могат да общуват по здравословен начин, те могат да се карат за почти всичко. Въпреки това има някои проблеми, които е по-вероятно да провокират спорове, включително:

• Липса на обич или страх от интимност

• Несправедливо разпределение на домакинската работа

• Финансови въпроси

• Планове за бъдещето

• Разногласия относно семейното планиране

• Различни стилове на родителство

• Домашни любимци

• Ревност

• Грубо поведение

Опитайте се да идентифицирате някои от темите, които сте забелязали, че предизвикват спорове между вас и вашия партньор. Когато и двамата сте спокойни, опитайте се да говорите по тези теми по здравословен начин. С течение на времето провеждането на открити и честни дискусии за някои от вашите болезнени точки може да бъде ефективен начин да се научите как да спрете да се карате в една връзка.

8 начина да спрете и предотвратите кавги във връзката си

Ако вие и вашият партньор се карате през цялото време, спорът може да започне да се чувства неизбежен - но е важно да запомните, че можете да се научите как да избягвате спорове във връзка. Ето няколко ефективни стратегии, които могат да ви помогнат да спрете битките, преди да започнат.

1. Дайте си пространство един на друг

Да говорите по проблемите, не е нужно (и вероятно не трябва) да обсъждате нещата, когато емоциите са силни. Когато сте ядосани един на друг, по-вероятно е единият или/и двамата да се нахвърли, или да направи обидни коментари. Може да изглежда като дребна работа, но отделете малко време, за да поемете дълбоко въздух и да се заемете с темата, след като и двамата се успокоите.

2. Не се притеснявайте дали сте прави

Наистина няма победители, когато спорите с партньора си. Само, защото може да сте от „правилната“ страна на даден проблем, не означава, че печелите. Понякога е необходимо да се откажете от желанието си да сте прави, ако искате да се научите как да спрете да се карате в една връзка. Опитайте се да погледнете на нещата от гледна точка, че вие и вашият партньор сте екип - и двамата ще спечелите, ако успеете да намерите компромис по проблема, с който се занимавате.

3. Опитайте се да станете по-добър слушател

Да бъдеш активен слушател не само може да помогне за предотвратяване на битки, но може да подобри качеството на връзката ви, като същевременно подобрява много други области от живота. Поставете си за цел наистина да изслушате партньора си и да му покажете, че сте чули притесненията му. Ако половинката ви разкаже нещо важно за нея, задавайте въпроси, бъдете ангажирани и ценете това, което казва, за да можете да научите повече за техните мисли и чувства. Липсата на комуникационни умения и липсата на активно слушане във връзката ви може да доведе до несигурност в отношенията и за двамата партньори.

4. Бъдете открити за чувствата си

Може да е трудно да си уязвими, особено когато двамата постоянно се карате. Въпреки това, разкриването на това, което чувствате, може да ви помогне да научите как да спрете цикъла на караници в една връзка.

Когато имате случайно несъгласие (което, имайте предвид, е напълно нормално), уведомете ги как се чувствате. Вместо да обвинявате партньора си, използвайте изявления „чувствам“, за да изразите себе си. Ако установите, че партньорът ви постоянно пренебрегва чувствата ви, не ставайте жертва на измамничество в отношенията. Не позволявайте на партньора ви да обвинява вас или външни обстоятелства за нещо, което той е причинил, или ще се окажете в едностранна връзка.

5. Направете пауза, преди да говорите

Обичайно е да казвате груби и нараняващи неща в разгара на момента, само за да съжалявате за думите си по-късно. Когато обсъждате гореща тема, пребройте до 3, преди да говорите. Натискането на бутона за пауза може да ви помогне да избегнете обидни коментари, които в противен случай могат да ескалират спор в лоша кавга.

6. Изградете здрави комуникационни умения

Лошата комуникация може да причини всякакви проблеми в отношенията, особено когато сте в противоречие с половинката си. Ако обаче можете да се научите как да общувате във връзка по здравословен начин, несъгласията могат да направят връзката ви по-силна. Когато говорите, уверете се, че и двамата слушате и се чувствате чути.

7. Опитайте се да бъдете съпричастни

Понякога поведението на партньора ви може да изглежда странно или неразумно. Една добра тактика, когато се учите как да спрете да се карате във връзка, е да се опитате да се поставите на мястото на другия и да се опитате да разберете гледната точка на партньора си. Вместо да заемате отбранителна позиция, опитайте се да разберете защо се чувстват така. Може да искате да зададете въпроси на партньора си, за да можете да разберете по-добре откъде идват, което се надяваме да доведе до намиране на общ език.

8. Опитайте терапия за двойки

Има много стратегии, които могат да ви помогнат да разрешите проблеми в романтичните отношения, но ако имате много лоши навици или установите, че ви е трудно да водите продуктивни разговори, може да се нуждаете от професионална помощ.

Когато става въпрос за това как да поправите разбита връзка, работата с терапевт може да помогне на вас и вашия партньор да започнете да разпознавате нездравословни модели, така че да можете да работите заедно, за да изградите по-силна и по-здрава връзка. Ако сте се опитали да разберете как да спрете да се карате във връзка и не сте постигнали голям успех, лично или онлайн консултиране на двойки може да бъде страхотна следваща стъпка.

Работете за мирни взаимоотношения

Важно нещо, което трябва да запомните е, че споровете са нещо нормално. Те дори могат да бъдат здрави, но постоянните караници са признак за сериозен проблем във връзката и са вредни както за вашето, така и за психичното здраве на партньора ви. Ако искате да научите как да спрете да се карате във връзка, не се страхувайте да потърсите помощ. Когато се консултирате с професионалист, можете да се научите да спрете да се карате и да се насладите на времето, което прекарвате заедно.