Стрес и тревожност – каква е разликата между тях? Въпреки, че стресът и тревожността са белязани от необичайна мозъчна активност и причиняват подобни биологични и поведенчески реакции, те всъщност са различни.

Хроничната тревожност е резултат от ирационални и нереалистични заплахи. Стресът е реакцията на тялото към външни заплахи и обществен натиск. Нека се потопим по-дълбоко в разликата между стреса и тревожносттта. Ще ви обесня как да различим едното от другото, изследвайки симптомите, отключващите фактори и предлагайки практически съвети за търсене на професионална помощ, за да се справите с двете.

Симптоми на стрес и тревожността

Стресът и тревожността имат широк спектър от психологически, физиологични и физически симптоми. Някои от тях - като учестено дишане, разстроен стомах, запек, диария, ускорен пулс и невъзможност за отпускане - се припокриват и могат да присъстват и при двете състояния.

Важно е да разберете, че стресът и тревожността са естествени човешки реакции, които имат цел. Те ни предупреждават за опасност или се опитват да ни предпазят нея. Основна разлика обаче е, че стресът обикновено е краткосрочен отговор на разпозната заплаха. Тревожността е по-трайно и понякога може да е трудно да се разбере какво го причинява.

Стресът и безпокойството стават проблематични само когато са хронични или прекалено чести. В действителност те могат да бъдат полезни за нашето здраве и благополучие, когато се приемат в малки дози за кратки периоди.

Нека разгледаме отделно някои от симптомите на стрес срещу тревожност.

Симптоми на стрес

Някои от най-често срещаните симптоми на стрес включват:

• Гадене

• Замаяност

• Суха уста

• Главоболие

• Потни длани

• Болка в гърдите

• Учестено дишане

Стресът често може да ви накара да се чувствате претоварени, мрачни или раздразнителни.

Симптоми на тревожност

• Напрегнати мускули

• Лесно стряскане

• Изтръпване на ръцете и краката

• Постоянно чувство на страх

Безпокойството може да ви накара да се чувствате неспокойни и нервни. Може също да затрудни заспиването.

Причини за стрес и тревожност

Безпокойството може да бъде причинено от комбинация от фактори на околната среда, генетика и химически дисбаланси, които са уникални за всеки индивид. Прекалените негативни мисли също могат да изострят генерализираната тревожност. Сравнително стресът се предизвиква от външни фактори.

Симтомите на стреса

Симптомите на стрес могат да бъдат предизвикани от външни житейски събития като:

• Справяне с голям натиск като работни срокове и професионални презентации

• Значителни промени в живота като женитба, закупуване на нов имот, смърт

• Чувство за загуба на контрол върху изхода от важни ситуации

• Конфликт с някого, когото обичаш

• Обичайни ежедневни грижи

Важно е да разберете, че не е необходимо да има един-единствен мощен фактор, който да ви кара да се чувствате стресирани. Стресът може да бъде резултат от различни малки фактори с течение на времето.

Фактори за тревожност

Безпокойството в малки дози е здравословно и ни държи нащрек и наясно с потенциалните заплахи около нас. Променя сетивата ни и ни подготвя за оцеляване. Например, може би се чувствате тревожни, докато вървите по тъмна градска улица. Това чувство е здравословно. Подготвя ви да се биете или да избягате. Това е вашият инстинкт за оцеляване.

Въпреки това, когато тревожността е хронична и прекомерна, тя може да доведе до различни състояния, включително генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство, паническо разстройство и посттравматично стресово разстройство.

Някои от най-честите причини за безпокойство могат да включват:

• Конфликт с хора на работа, членове на семейството или романтични партньори

• Хронично безсъние или други нарушения на съня

• Здравословни проблеми

• Говорене пред публика

• Дългосрочни финансови проблеми

• Прекомерна употреба на кофеин

Как да разберете дали се справяте със стрес или безпокойство

Познаването на разликата между стрес и тревожност е по-лесно, след като разберете повече за всяко състояние. Тревожността и стресът са и двете части на естествената система за реакция на борбата или бягството на тялото, която се контролира от лимбичната система на мозъка. Когато се чувстваме застрашени, телата ни отделят хормони на стреса. Тези хормони карат сърдечната ни честота да се ускори, което води до повишено кръвообращение в крайниците и органите.

Реакцията на стрес ви подготвя или да се биете, или да избягате от заплаха. Дишането ви става по-бързо и повърхностно. Вашето кръвно налягане се повишава. В същото време сетивата ви се изострят, тъй като тялото освобождава специални хранителни вещества в кръвоносната система, така че цялото тяло да се зареди с енергия. Този процес на стрес се случва почти мигновено и ефектите му са мощни.

Тревожността обаче е отговорът на тялото на стресовия процес. Обикновено се характеризира с чувство на безпокойство, страх или дистрес, сякаш нещо вредно може да се случи всеки момент. Тъй като всеки човек има различни стресори, естествено има различни видове тревожност , като социално тревожно разстройство, тревожно разстройство при раздяла, генерализирано тревожно разстройство и т.н.

Тези отговори могат да се проявят, когато сте изправени пред емоционална или физическа заплаха, дори ако тази заплаха е само въображаема. Въпреки че процесът е необходим за нашето оцеляване и здраве, ако се случва твърде често или твърде интензивно, може да причини проблеми в ежедневието ни.

Един от основните начини да различим тревожността от стреса е продължителността. Стресът обикновено преминава от само себе си за кратко време. Безпокойството може да продължи по-дълго и често е трудно да се установи причината. Ако изпитвате повтарящи се симптоми и не можете да кажете дали са свързани със стрес или безпокойство, може да помислите да потърсите помощ от специалист по психично здраве.

Кога трябва да потърсите помощ?

Ако постоянно се чувствате стресирани или тревожни до степен, че това засяга ежедневието ви, може да искате да получите професионална подкрепа от психолог, психиатър или друг специалист по психично здраве.

Да се научите да разпознавате и предвиждате вашите фактори е ефективна стратегия, която можете да практикувате у дома. Когато се научите да ги забелязвате, когато се появят, можете да предприемете незабавни действия, за да избегнете появата на симптоми на стрес и тревожност и да разберете как да реагирате по време на стресова ситуация. Можете също така да измислите стратегии за ефективно управление на тревожността или стреса. Например, можете да правите упражнения за дълбоко дишане или медитирайте.