Независимо дали става въпрос за задаващ се краен срок на работа, напрежение в училище, страхът да не изпуснеш нещо, предизвикан от социалните медии, стресът и безпокойството с, за съжаление, нормална част от тази модерна епоха.

Независимо дали става въпрос за задаващ се краен срок на работа, напрежение в училище, страхът да не изпуснеш нещо, предизвикан от социалните медии, стресът и безпокойството с, за съжаление, нормална част от тази модерна епоха.

Как медитацията успокоява тревожния мозък?

Проучване , публикувано от Wake Forest Baptist Medical Center, установи, че когато 15 здрави доброволци са били научени как да се съсредоточат върху внимателното дишане и телесните усещания, това всъщност може да се бори с техните разсейващи и тревожни мисли. Тъй като тревожността е когнитивно състояние, което прави човек неспособен да регулира емоционалните си реакции на възприемани заплахи, медитацията укрепва способността на човека да регулира силните емоции.

Целта на медитацията е да се съсредоточите и обучите мозъка си да остане в настоящия момент, като се откажете от минали съжаления и бъдещи планове. Установено е, че когато изпитвате тези моменти на безпокойство, медитацията ефективно помага за справяне с негативните чувства на човека. Позволява на човека да се концентрира върху положителни мисли, като се освободи от болката и може да пренастрои мозъка ни с течение на времето .

Лесни начини да започнете да медитирате

Има няколко доста прости начина да започнете да включвате съзнателната медитация в живота си – и това може да отнеме само 15 минути всеки ден. Някои са изброени по-долу:

• Дълбоко дишане

Може би претъпканият градски транспорт, напрегнатият работен ден или голямата тълпа предизвикват стрес или паника, дихателните упражнения могат да ви помогнат да се успокоите. Просто затворете очи, вдишайте дълбоко и се фокусирайте навътре толкова дълго, колкото ви е необходимо.

• Седене в мълчание

Най-често срещаният начин за практикуване на съзнателна медитация е да седите в тишина. Намерете тихо място, запалете свещ и се концентрирайте върху самия пламък.

• Упражнение преди лягане

Непреодолими мисли и тревоги често се появяват, докато човек се опитва да заспи. Можете да си пуснете водене метидация преди заспиване.

• Визуализиране на вашите мисли

Когато се стремите да постигнете фокус, представете си тревожните мисли и чувства като облаци. Докато медитирате и в ума ви се появява негативна мисъл, представете си как си отива под формата на облак.

Медитацията не само помага за намаляване на тревожността , но може да ви помогне да останете енергични, да понижите кръвното налягане и да подобрите настроението си. Така че продължавайте – изчистете ума си!