Самотата е универсална човешка емоция, нещо, което всеки изпитва в един или друг момент от живота. Въпреки че е нормално, чувството за самота може да бъде опустошително преживяване.

Ако някога сте се чувствали толкова самотни, че това се отразява на живота ви, социалните взаимоотношения, работата или способността ви да функционирате, време е да потърсите помощ. Прекомерната самота може да доведе до по-значими проблеми, като депресия, тревожност или, в крайни случаи, мисли за самоубийство.

Да знаете защо се чувствате толкова самотни е от съществено значение, за да преодолеете чувствата си и да намерите начини да се свържете с другите. Когато разберете основната причина за вашата самота, можете да започнете да прилагате ефективни инструменти за справяне. Научете за често срещаните причини за самотата и как да се справите с тях тук.

1. Липса на смислени връзки

Липсата на дълбоки връзки или значими взаимоотношения с другите може сериозно да повлияе на психологическото благополучие и чувството за самота често произтича от липсата на тези връзки. Хората често се чувстват самотни, докато се ориентират в нови тълпи от хора, които не познават. Рядко става въпрос за броя на хората, които познавате, и като цяло повече за това колко важни са вашите взаимоотношения. Дори в голяма социална среда или тълпа, хората пак могат да се чувстват изолирани. Това явление е известно като възприемана социална изолация и може да възникне по всяко време, когато физически присъствате с другите, но не се чувствате свързани нито на емоционално, нито на интелектуално ниво.

2. Социална тревожност и срамежливост

Социалната тревожност и срамежливостта могат да бъдат виновниците за чувството на самота. Социалната тревожност може да ви попречи да създадете трайни връзки през целия живот. Състоянието обаче е нещо повече от срамежливост - социалната тревожност се проявява като дълбок, парализиращ страх от социални взаимодействия и ситуации, който е толкова тежък, че може да доведе до избягващо поведение, особено в социални дейности.

3. Загуба на близки

Загубата на любим човек може да създаде празнота, която в крайна сметка води до самота. Загубата и мъката могат силно да повлияят на психическото благополучие и не е необичайно да се чувствате изключително самотни, когато някой близък вече не е в живота ви.

4. Преместване

Преместването на ново място може да бъде катализатор на самотата за някои хора. Въпреки, че преместването може да бъде вълнуващо, чувството за самота е често срещано, ако не можете да установите силна социална връзка с хората в новата си среда.

5. Липса на хобита или споделени интереси

Пътуването през живота и стареенето могат да доведат до чувство на самота. Всеки голям житейски преход, който преживяваме по-късно в живота – от пенсиониране до загуба на хора, до израстване на деца и напускане на дома, преминаване през или гледане на любими хора, които се борят със сериозни здравословни проблеми – всичко това може да доведе до чувство на самота, докато се примирявате с фактът, че животът ви напредва.

6. Преходи в живота и остаряване

Усещането за самота може да завладее всеки аспект от вашия свят. Може да ви остави без желание или енергия да инвестирате време в хобита или споделени интереси – неща, които могат да ви доставят радост и да ви помогнат да създадете връзки. Без да имате хобита, може да се почувствате допълнително изолирани от другите.

7. Психични състояния

Психичните състояния като тревожност и депресия могат да подхранват цикъла на постоянна самота. Проучванията показват , че самотата увеличава риска от депресия и генерализирано тревожно разстройство (ГТР).

8. Усещането за изолация на дигиталната ера

Технологиите и дигиталната ера предлагат значителни предимства по отношение на свързаността и достъпа до другите. Въпреки всичко е известно, че някои аспекти на дигиталната ера, като социалните медии, засилват чувството на самота. Вместо да участват в социални дейности и да създават значими взаимоотношения, по-младите хора и възрастните хора прекарват повече време зад екрана. Изследванията показват , че продължителното използване на социални медии може да бъде свързано със симптоми на депресия. Големият парадокс тук е, че самото нещо, което социалните медии възнамеряват да направят – да ни свържат – може да има обратния ефект, вместо това да доведе до изолация и самота, въпреки че мислим, че сме свързани с другите.

9. Ниско самочувствие

Хората с ниски нива на самочувствие са по-склонни да изпитат хронична или постоянна самота - ниското самочувствие дори се свързва с чувството за самота в проучвания . Изглежда, че чувствата на безполезност и загрижеността за това как другите ви възприемат могат да попречат на дълбоките връзки в живота ви.

Какво да правите, когато се чувствате толкова самотни

Важно е да запомните, че самотата не е признак на слабост. Разпознаването на чувствата ви е първата и най-важна стъпка, която можете да предприемете към подобряване на негативните мисли, свързани със самотата.

Признайте чувствата си

Признаването на вашите емоции и чувства играе важна роля за емоционалното благополучие. Идентифицирането, когато сте самотни или се чувствате откъснати от другите, може да облекчи част от страданието, което изпитвате.

Присъединете се към група за подкрепа

Групите за подкрепа могат да бъдат мощни ресурси. Те могат да ви позволят да прекарвате време с други хора с подобна връзка със самотата. Комфортът, който получавате от тези срещи за социална подкрепа, може дори да ви помогне да преодолеете част от емоционалната изолация, която изпитвате, и дори да си намерите нов приятел в процеса.

Тренирайте

Тренировката повишава ендорфините, известни подобрители на настроението, които могат да ви дадат енергия и мотивация да излезете от цикъла на самота.

Включете се или станете доброволец

Включването или доброволчеството ще ви помогне да установите социални връзки без усилие, което ще ви позволи постепенно да станете психически по-силни и по-склонни да достигнете до другите.

Правете йога и медитирайте

Йога и медитацията ви помагат да се центрирате, така че можете да се съсредоточите върху настоящето, вместо да се тревожите за миналото или бъдещето. И двете дейности са от полза за психическото благополучие, като намаляват стреса, подобряват цялостното настроение и ви държат на земята – всички те са начини за борба с чувството на самота.

Журнал

Проучванията показват, че воденето на дневник е ефективна стратегия за подобряване на психичното здраве. Воденето на дневник за психично здраве може да насърчи емоционалното регулиране и да ви помогне да идентифицирате негативни мисли и модели на поведение, които могат да допринесат за социална изолация.

Поддържайте структурирана рутина

Хората процъфтяват в рутината. Поддържането на структура може да предложи стабилност и увереност, дори по време на периоди на самота.