Докато стресът е нормална част от живота и дори може да бъде здравословен в малки дози за кратки периоди от време, той има потенциала да стане непреодолим и да доведе до прегаряне.

Емоционалното изтощение е вид прегаряне, което се случва, когато натрупаният стрес ви кара да се чувствате напълно изтощени.

Хората, които са емоционално изтощени, често се чувстват безнадеждни, безсилни и с малко или никаква енергия да направят каквото и да било. За щастие обаче има начини да се справите с емоционалното изтощение. Продължете да четете, за да научите повече за това как да се справите с този стрес и как да се възстановите от прегаряне.

Какво е емоционално изтощение?

Стресът може да окаже влияние върху вашето физическо и емоционално благополучие. Хроничният стрес може да ви накара да се чувствате немотивирани с течение на времето, независимо дали е заради стрес на работното място или стрес от лични проблеми. Това състояние на емоционално прегаряне може да затрудни справянето със стреса, но дори по-лошо, може да доведе до здравословни проблеми, ако не се обърне внимание.

Признаци и симптоми на емоционално изтощение

Много хора не осъзнават, че емоционалното изтощение може да има значително въздействие върху вас, както физически, така и психически. Освен това симптомите могат да се влошат с течение на времето, поради което е толкова важно да внимавате за признаци на емоционална умора.

По-долу разглеждаме основните признаци и симптоми, които е важно да знаете:

Безпокойство

В проучвания открих, че хроничният стрес (като този, който може да доведе до емоционално прегаряне) е свързан с увеличаване на подобни на тревожност поведения. Преживяването на постоянен стрес може да ви изнерви и да ви накара да се тревожите какво може да се случи след това. Понякога това безпокойство може да стане толкова тежко, че да доведе до безсъние, физически и психически заболявания като мигрена, стомашни болки или депресия.

Умора

Прегарянето не само може да ви накара да се чувствате емоционално изтощени, но може също да причини физически симптоми като изтощение. По ирония на съдбата, когато имате силно емоционално изтощение, може да ви е трудно да заспите през нощта, което ви оставя още по-изтощени през дните ви.

Липса на мотивация

Стресовите фактори, свързани с високо емоционално изтощение, могат да ви накарат да се чувствате песимистично или дори в капан. Когато започнете да се чувствате безнадеждни относно ситуацията си, може да бъде невероятно предизвикателство да се мотивирате да направите положителни промени. Ако забележите, че изпитвате този симптом на прегаряне, важно е да си дадете почивка.

Необясним гняв

Хората, които са емоционално изтощени, често се чувстват по-ядосани и по-раздразнителни от обикновено. Може да започнете да изпитвате промени в настроението или да откриете, че се заяждате с другите. Дори незначителните неудобства могат да причинят сериозно разочарование. Това поведение може да навреди на взаимоотношенията и да доведе до социално оттегляне.

Ниска мотивация на работното място

Физическото и психическото въздействие на емоционалното прегаряне може да затрудни функционирането на работното място. Стресът на работното място често води до пропуснати крайни срокове и увеличаване на отсъствията на работното място. Когато сте емоционално изтощени, може да се почувствате откъснати от това, което е около вас, което води до липса на интерес към работата.

По-бавно изпълнение на работните задължения

Прегарянето може да има значително въздействие върху когнитивното функциониране, но доскоро нямаше много изследвания за точните му ефекти. Въпреки това, систематичен преглед на 15 статии, публикувани в продължение на десетилетие, показва, че прегарянето е свързано с множество когнитивни дефицити, включително памет и внимание. Тогава има смисъл, че емоционалното изтощение и прегарянето на работата могат да затруднят изпълнението на задачите на работното място. Физическото изтощение също може да попречи на способността ви да изпълнявате задачи бързо.

Причини за емоционално изтощение

Има много начини да се справите със стреса, но хората, които развиват емоционално изтощение. Установено е, че високите концентрации на хормона на стреса пречат на телесните функции, което в крайна сметка води до здравословни проблеми. Разбирането на причините за емоционалното прегаряне може да ви помогне да идентифицирате проблемните области в живота си и да направите промени.

Някои от най-честите причини включват:

Работи под високо напрежение

Някои сфери на работа изискват дълги часове, включват емоционална работа и имат сериозни последствия за грешки. Здравеопазването, социалната работа и правните сфери са свързани с високи нива на стрес на работното място. Въпреки, че тези работни места могат да бъдат високо платени, те също могат да бъдат емоционално изтощителни, особено ако нямате солидни начини да се справите със стреса си.

Липса на баланс между работа и личен живот

Когато имате взискателна работа или работодателят ви не спазва работните ви граници, може да ви е трудно да изпълните личните и професионалните си отговорности. Лошият баланс между професионалния и личния живот може да доведе до семейни конфликти и свързана с работата умора, които са основни източници на стрес на работното място. Това също може да попречи на способността ви да се отпуснете извън работата си, така че никога да не си дадете истински шанс да се възстановите.

Лоша грижа за себе си

Много хора, които развиват емоционално изтощение, пренебрегват собствените си нужди. Когато не успеете да се грижите за себе си, това може да затрудни справянето със стресовите фактори и справянето с възникващите проблеми. Липсата на грижа за себе си също може да ви затрудни да забележите ранните признаци на прегаряне, което прави по-трудно коригирането на курса, след като осъзнаете, че трябва да направите промени в живота си.

Лечение и възстановяване

Ако след като прочетете дотук, сте разпознали признаци на емоционално изтощение в собствения си живот, важно е да признаете и да се обърнете към чувствата, които изпитвате, за да започнете да се възстановявате. Хроничният стрес, който води до емоционално изтощение, може да навреди на здравето и психиката ви и да попречи на личните и професионалните взаимоотношения. Ето защо търсенето на лечение е толкова важно. Бъдете сигурни, че е възможно да се възстановите от емоционалното прегаряне и да водите по-здравословен и щастлив живот. Ето как:

Намалете стреса

Най-ефективният начин за лечение на всеки симптом на прегаряне – емоционални или физически – е да намалите напрежението и стреса в живота си.

Въпреки, че не винаги е възможно да елиминирате всеки основен стресор, все пак можете да намалите нивата си на стрес чрез:

• Поставяне на граници

• Да се научим да казваме НЕ

• Практикуване на грижа за себе си

• Упражнения

• Правене на дихателни техники

Всички тези лесни и ефективни техники са чудесни начини да ви помогнат да управлявате нивата си на стрес, когато се чувствате претоварени.

Избор на начин на живот

Ако искате да знаете как да избегнете прегаряне, промените в здравословния начин на живот могат да подобрят способността на тялото ви да се справя със стреса. Балансираната, питателна диета може да ви помогне да поддържате енергийните си нива високи и да предотврати проблеми с храносмилането.

Сънят е от съществено значение и за вашето физическо и психическо здраве и създаването на режим на сън може да ви помогне да си осигурите почивката, от която се нуждаете. Може също да помислите за избягване на кофеина и алкохола или за намаляване на приема им.

Добър баланс между работа и личен живот

Въпреки че може да е трудно да се отдръпнете от работа, изследванията показват, че по-добрият баланс между професионалния и личния живот всъщност може да ви направи по-продуктивни.

Осигурете си почивки през целия работен ден, за да намалите професионалния си стрес, дори ако отделите само минута за разтягане. Не се страхувайте да кажете „не“ или да поискате помощ, когато имате твърде много задачи.

Посетете терапевт

Правенето на положителни промени в живота ви може да бъде трудно, особено ако се чувствате уморени и немотивирани. Терапевтът може да ви даде инструменти, които ще ви помогнат да управлявате стреса си по-ефективно, така че да можете да се възстановите от емоционалното си прегаряне и да живеете пълноценен и спокоен живот.