Един човек някога не каза: „Просто имам твърде много мотивация. Не знам какво да правя с всичко това!“

Случвало ли ви се е да отлагате и да не сте сигурни защо? Абсолютно вярно е, че колкото по-дълго отлагаме да направим нещо, толкова повече стрес може да ни причини в дългосрочен план. Ако вече знаете какво искате да постигнете, следващата стъпка включва намирането на стремежа да го направите! По-долу са някои от съветите, които намирам за наистина полезни и се надявам, че и вие също.

1. Първо, трябва да определите целта си.

Да знаеш какво искаш и защо само по себе си може да бъде мотивация. Напишете списък с всички причини, поради които вашата цел е особено важна за вас. Редовно преглеждайте списъка си. И се уверете, че вашата цел е SMART: Конкретен. Измерим. Достижим. Реалистичен. Времева рамка.

2. След това направете план за действие, който да ви помогне да реализирате целите си.

Мотивацията може да дойде от разбирането как да постигнете целта си. Можете да разделите първоначалната си цел на по-малки цели. Опитайте да използвате малки стъпки, за да ви помогне да започнете, и предприемайте постепенно по-големи стъпки, когато се чувствате по-удобно да се придържате към плана си за действие. Правейки това, целта ви ще изглежда много по-управляема и далеч по-постижима.

3. Използвайте външна мотивация.

Външната мотивация е просто фантастичен начин да кажем, че сме мотивирани от фактори извън нас, като пари, добри оценки, загуба на тегло и т.н. Решете как да се възнаградите по подходящ начин за постигане на определени етапи, като например получаване на добра оценка на тест или загуба на няколко килограма. Това е чудесен начин да подсилите положително своя план за действие и още по-добър начин да оправдаете с масаж или чифт нови обувки. Без значение на колко години сте, получаването на награда е удовлетворяващо.

4. Оценете енергийните си нива.

Вашата липса на мотивация може да има много общо с липсата на енергия. Определете дали някой от обичайните виновници ви влияе негативно: неспокоен сън, стрес, лоша диета или дори депресия . Уверете се, че се грижите добре за себе си, като спите достатъчно, ядете питателна диета и включите ежедневни дейности, които управляват стреса. Освен това се уверете, че приемът на кофеин не е извън контрол!

5. Внимавайте за оправданията!

Мотивацията означава да не се оправдавате. Бъдете брутално честни и се запитайте: „Какво ми пречи да постигна целите си?“ Елиминирайте негативните фактори. Негативното мислене, например, е често срещана пречка за някой, който работи за постигане на целите си. Това е самоизпълняващо се пророчество – така че ако мислите, че не можете да постигнете целта си, вероятно няма да го постигнете.

6. И накрая, получете подкрепа!

Мотивацията е заразна. Когато е възможно, опитайте се да намерите група от други хора, които имат същите или подобни цели като вас. Или помислете за търсене на терапевт за допълнителна подкрепа. Точно както личният треньор може да помогне на някого да постигне физическите си цели, терапевтът може да помогне на някого да постигне емоционалните си цели. Най-важното обаче е да уведомите приятелите и семейството си за вашата цел – те ще бъдат най-големите ви поддръжници и могат да ви помогнат да държите отговорни за напредъка си.

Използвайте тези съвети, за да намерите мотивацията, от която се нуждаете, за да изпълните целите, които имате – и, разбира се, направете всичко възможно да се придържате към нея! Късмет!