Фразата „ проблеми с изоставянето “ често се използва за описание на хора, които имат дълбок и постоянен страх да не бъдат отхвърлени или изоставени от другите.

Въпреки, че е обичайно за някои хора да развият този страх от изоставяне поради преживявания в детството, безпокойството от изоставяне може да се появи и по-късно в живота. Страхът от изоставяне може да остави трайни белези и хората могат да реагират на него по няколко различни начина.

Например, някои хора с проблеми с изоставянето избягват емоционална интимност, докато други може да са прекалено зависими от хора в живота си.

Страхът от изоставяне може да бъде труден за справяне, но научаването как да лекувате проблемите с изоставянето може да ви помогне да започнете да развивате здрави и подхранващи взаимоотношения в живота си. Прочетете, за да научите повече за проблемите с лечението на изоставянето.

Разбиране на различните стилове на привързване

Изследванията показват, че новородените инстинктивно търсят и се привързват към гледачи, които могат да посрещнат техните физически и емоционални нужди. Когато нуждите на детето се задоволяват постоянно, то научава, че е безопасно да разчита на другите и обикновено развива сигурен стил на привързаност.

Въпреки това, ако нуждите на детето се пренебрегнат, то може да развие несигурен стил на привързаност.

Има четири основни типа стилове на прикачване:

• Сигурен / здрав стил

• Тревожен

• Недоверчив/избягващ

• Дистанциран

Идентифицирането на вашия стил на привързаност може да бъде ключова стъпка в лечението на проблемите с изоставянето. Не само може да ви помогне да разберете как се отнасяте към другите, но също така може да ви даде представа за минали преживявания, които може да са причина или да допринесат за вашия страх от изоставяне.

Тревожен

Хората с тревожен стил на привързаност се ужасяват да не бъдат изоставени. В интимна връзка те често се притесняват, че ще загубят партньора си, което ги кара да търсят постоянно уверение и подкрепа. Те също могат да имат проблеми с ревността, което ги кара да се опитват да контролират връзката си, за да попречат на партньора си да напусне.

Недоверчив/избягващ

Когато лицето, което се грижи за детето, осигурява на детето основни неща, като храна и подслон, но пренебрегва другите им нужди, развиването на недоверчив/избягващ стил на привързаност в бъдеще е обичайно. Много хора с този стил на привързаност са били обезсърчавани да изразяват емоции в детството си. Те често се борят с изразяването на чувствата и нуждите си като възрастни. Във връзките някой с избягващ стил на привързаност може да се почувства задушен или да иска да се оттегли от партньора си.

Дистанциран

Дистанцираната привързаност има черти както на тревожен, така и на избягващ стил на привързване. Хората с този стил на привързаност имат силно желание за емоционална интимност, но също така са склонни да отблъскват партньорите си или да саботират връзките. Този стил на привързаност обикновено се появява, когато някой се научи да се страхува от своя гледач като дете.

Признаци на проблеми с изоставянето

Страхът от изоставяне може да попречи на междуличностните отношения и да повлияе отрицателно на емоционалното благополучие. Проблемите с изоставянето влияят на начина, по който някой гледа на другите и на себе си в отношенията, което в крайна сметка води до тежък емоционален стрес. Разпознаването на тези признаци и поведение може да бъде първата стъпка в научаването как да се лекуват проблемите с изоставянето.

Тревожност/депресия от раздяла

Въпреки, че е нормално да изпитвате известно безпокойство от раздяла в ранна детска възраст, когато има проблеми с изоставянето, хората може да продължат да се борят с тези страхове от изоставяне в зряла възраст. Някой с тревожност от раздяла може да изпита силна тъга или страх, когато е далеч от любимите хора, дори за кратки периоди от време. Дори и да са около хората, които обичат, те могат постоянно да се тревожат, че ще ги загубят.

Проблеми с доверието

Много хора с проблеми с изоставянето се борят да се доверят на другите. Те могат да поставят под въпрос намеренията на партньора си или да се отнасят към него с подозрение, дори ако няма доказателства, че са направили нещо нередно. Някои хора с проблеми с доверието може да се отделят от другите, за да се опитат да избегнат нараняването.

Съзависимост

Съзависимостта е нездравословна форма на привързаност, която възниква, когато някой пренебрегне собствените си нужди, за да отговори на нуждите на някой друг. Много хора с проблеми с изоставянето се чувстват недостойни за любов и имат силен импулс или желание да угодят на другите. Тези мисли и поведение могат да ги направят уязвими към взаимозависими взаимоотношения. Да бъдеш нужен може да предложи фалшиво чувство за цел за някой със страх от изоставяне .

Паника от загуба на хора

Хората с проблеми с изоставянето обикновено се борят със страхове, че ще бъдат отхвърлени или изоставени от другите.

Понякога тези страхове могат да станат толкова силни, че да доведат до паническа атака. Симптомите на паническа атака могат да включват:

• Замаяност

• Бързо дишане

• Повишена сърдечна дейност

• Изтръпване

• Болка в гърдите

• Изпотяване или втрисане

• Треперене

Избягване на възможно отхвърляне

Много хора, които се страхуват от изоставяне, са дълбоко несигурни и се чувстват уязвими, когато се отворят към другите. Това може да ги накара да станат емоционално недостъпни или да се оттеглят в отношенията си. В някои случаи някой може дори да саботира интимна връзка, защото вярва, че неизбежно ще бъде отхвърлен.

Причини за проблеми с изоставянето

Има няколко причини за проблеми с изоставянето:

Детство

Стиловете на привързаност се развиват в ранна детска възраст и несигурният стил на привързаност може да доведе до страх от изоставяне в зряла възраст. Проблемите с изоставянето могат да бъдат причинени от малтретиране в детството, пренебрегване или стресови фактори от околната среда, като израстване в бедност или живот в опасна зона.

Травма

Травматичните преживявания могат да причинят проблеми с изоставянето или да направят страха от изоставяне по-силен. Когато някой е физически или емоционално застрашен или изпитва изключителен стрес, получената травма може да повлияе на живота му по неблагоприятен начин. Много видове травми, включително злоупотреба или инциденти, могат да бъдат източник на безпокойство от изоставяне

Смърт

Загубата на любим човек е опустошително преживяване, което може да причини трайна скръб и страх. Проучванията показват, че смъртта на родител или този, който се е грижил за нас в детството може да причини сериозни проблеми с изоставянето, които продължават и в зряла възраст.

Загуба на връзка

В някои случаи загубата на романтична връзка може да бъде травматична, особено, ако романтичната връзка приключи поради изневяра, развод или смърт. Тези преживявания могат да променят начина, по който някой гледа на себе си и на своите междуличностни отношения, което води до безпокойство за бъдещи взаимоотношения.

Изцеление от проблеми с изоставянето

Терапия

Страховете от изоставяне често се коренят в неразрешена травма. Личната или онлайн терапия може да ви помогне да преодолеете травмата си от изоставяне и да промените нездравословното поведение. С помощта на терапевт ще можете да разработите механизми за справяне и инструменти, които да ви помогнат да управлявате безпокойството си, така че да можете да се съсредоточите върху лечението на проблемите с изоставянето.

Разбери какво е?

Разбирането как да се излекувате от проблемите с изоставянето може да бъде трудно, особено ако все още не сте проучили какви са проблемите и откъде произлизат. Много хора със страх от изоставяне не знаят как трябва изглежда една здрава връзка. Идентифицирането на вашия стил на привързаност може да ви помогне да разберете поведението си и да разпознаете причините за вашата тревожност.

Грижа за себе си

Ако се борите с проблеми с изоставянето, не сте сами. Много хора се справят със страхове от изоставяне и безпокойството, което произтича, може да бъде трудно за справяне без чужда помощ.

Въпреки че можете да промените поведението си и да изградите по-здрави взаимоотношения, тези промени няма да се случат за една нощ. По време на процеса на изследване и лечение не забравяйте да се грижите за себе си. Грижата за себе си винаги е важна, но е още по-наложителна, когато сте на път към излекуване на проблемите, свързани с изоставянето във вашите взаимоотношения.

Бъдете добри към себе си, докато се учите как да се лекувате от проблемите, свързани с изоставянето. Помолването за помощ може да бъде трудно или дори плашещо, но не трябва да се колебаете да потърсите помощ, ако имате нужда от нея. Практикувайте грижа за себе си през целия процес, за да имате силата да се излекувате.