Страх от провал или „атихифобия “ е, когато някой има несигурност, която идва в определени ситуации. Това често става толкова изтощително, че може да попречи на човек да се опита да постигне цел, която успеха не е гарантиран.

Във всяко човешко същество има желание да преследва амбиции и да открива нови възможности. Във всеки от нас има бъдещ предприемач, мотивационен оратор, писател на свободна практика, сценичен изпълнител или пътешественик. Но за съжаление повечето хора прекарват живота си в рутинна, в зоната на комфорт, защото са твърде уплашени, за да преследват цел, която изглежда несигурна и склонна към провал.

Отлагате или избягвате отговорност

Знаете ли, че има пряка връзка между страха от провал и способността на човек да се справя със задачите в рамките на определеното време? Тези, които непрекъснато имат негативни мисли и се паникьосват при идеята за провал, проявяват по-ниско чувство за самоопределение. Това често причинява липса на мотивация за завършване на проекти, водени от краен срок. Освен това потиска увереността за поемане на големи отговорности. Ако се чувствате замръзнали да изпълнявате задачи от притеснение и че няма да успеете, този изключителен страх от провал може да попречи на вашата продуктивност.

Чувствате недоволство от кариерата си

Авторът и предприемач Даниел Гулати казва, че нивата на неудовлетвореност от работата са доста над 80 процента, но че повечето хора е малко вероятно да напуснат настоящата професия и вместо това да потърсят истинската си страст. Той приписва тази тенденция на поведение, известно като „бягство от риск“. Тази теория за избягването на риска предполага, че хората са обусловени да избират безопасността и познатостта пред неяснотата и непредсказуемостта, често в ущърб на собственото си щастие. Ако позволите на изключителна предпазливост да ви държи в посредствена или творчески задушаваща позиция, този изключителен страх от провал може да стагнира кариерното ви израстване.

Притеснявате се, да не разочаровате другите

Знаете ли, че един от симптомите на страха от провал е страхът да не разочаровате другите? Тези, които определят провала като разочароване на другите, пренебрегват собствените си стремежи, защото са твърде фокусирани върху съдействието на мненията на всички останали. Прекаленото наблягане на външни гласове ще възпре човек да изпита удовлетворение и автентичност. Ако избягвате разочарованието, страхът от провал може да навреди както на вашите взаимоотношения, така и на самосъзнанието ви.

Изпитвате физически последици от стреса

Когато хората изразходват цялата си енергия във фиксиране върху възможността за поражение, те рискуват да страдат както физически, така и психически. Телата ни проявяват стрес и безпокойство по различни начини , включително пристъпи на паника , главоболие, изпотяване, мускулни спазми, безсъние и стомашно-чревен дисбаланс. Външният признак на безпокойство не трябва да се пренебрегва. Ако имате екстремни реакции на стрес, този страх от провал може да застраши вашето физическо, психическо и емоционално здраве с течение на времето.

Не сте проактивни за бъдещето си

Хората са склонни да анализират прекалено много бъдещи събития, защото не са в състояние да предвидят какво може да се случи. Този модел води до чувство на безсилие. Без увереност и моментално удовлетворение, неизвестното се превръща в източник на страдание за много хора. Страхът от провал може да саботира както настоящите ви цели, така и бъдещите перспективи или възможности. Преди да успеете да преодолеете дадена фобия, е изключително важно да разберете причината за нейното съществуване. Помислете за работа с психолог, за да разкриете причините за тревогите си относно потенциален провал. След като се ангажирате да поемате рискове, които са важни за вас, ще откриете по-силна, по-смела и по-щастлива версия на себе си.