Прегарянето обикновено се свързва с чувство на демотивация, изтощение или претоварване с дълги часове и може да произтича от неподкрепящо ръководство, конфликт или ниско заплащане.

Струва си да се отбележи, че прегарянето не е свързано само с работната среда. Хората могат да изгорят във всеки аспект от живота, борейки се с хроничен стрес и напрежение.

Независимо дали става дума за семейно или професионално прегаряне, тежкото прегаряне може да засегне психичното здраве на човека, баланса между професионалния и личния живот. Прегарянето вреди на продуктивността, но ефектите са много по-дълбоки от просто липса на ефективност. Може също така да има трайни въздействия върху здравето, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания , депресия , високо кръвно налягане и диабет тип 2.

Тъй като прегарянето може да ви се прокрадне и да се превърне в новото нормално, важно е да осъзнаете признаците. След това можете да идентифицирате проблема, да направите корекции и да планирате възстановяване. Ако не действате навреме, прегарянето обикновено се влошава. Научете някои от често срещаните признаци и как да се възстановите от прегаряне, за да можете да се излекувате правилно.

Разпознайте знаците

Първо и най-важно, трябва да разпознаете признаците на прегаряне. Най-честите признаци на прегаряне, които хората изпитват, включват:

• Умора

• Безсъние

• Затруднено концентриране

• Раздразнителност и чувство на неудовлетвореност

• Трудност в поддържането на лични и професионални отношения

• Физически проблеми като мускулни болки или главоболие

• Липса на гордост от работата ви

• Липса на мотивация

След като сте наясно какво да търсите, научаването как да се възстановите от прегарянето става много по-лесно.

1. Намерете източника

След като знаете общите признаци на прегаряне, можете да работите върху идентифицирането на източника или източниците. Възстановяването от прегаряне ще работи само, ако първо разпознаете основните причини.

Прегарянето често възниква от ситуации на работното място, но може да засегне и всеки с постоянни проблеми във взаимоотношенията, лица, които се грижат за някого, или ученици със строг, взискателен график. Независимо от причината, можете да научите как да се излекувате от прегарянето.

Възможните източници на прегаряне приемат много различни форми. Може да сте разпръснати в различни проекти, да имате крайни срокове, които не са реалистични, или да имате нереални представи за това, което можете и какво не можете да постигнете.

Източникът на всеки ще бъде различен, но идентифицирането му е критична първа стъпка към възстановяването.

2. Търсете незабавни промени

След като откриете основния източник на вашето прегаряне, трябва да направите всичко възможно за незабавни промени, за да намалите стреса си.

Да приемеш, че не можеш да направиш всичко, е предизвикателство. Въпреки това, молбата за помощ, когато се чувствате претоварени , е важна част от възстановяването от прегаряне.

Например, ако вашето работно натоварване и работно време причиняват продължителен стрес и ви карат да се чувствате претоварени, можете да помолите вашия мениджър да възложи някой друг проекти или задачи.

3. Занимавайте се с физически дейности

Всяка форма на физическа активност може да намали всеки вид стрес. Това също не трябва да означава енергични упражнения. Може да са прости начини да се раздвижите.

• Опитайте да се разтягате - дори на бюрото или от стола си.

• Направете кратка разходка навън - излизането на открито и чистият въздух могат да направят чудеса за възстановяване на енергията ви. Повечето хора с бърнаут откриват, че вредните ефекти от хроничния стрес са значително намалени с всяко упражнение.

4. Свържете се с вашия социален кръг

Друг начин да противодействате на прегарянето е като си дадете почивка и прекарате време с приятели и семейство. Отделянето на време за общуване помага да презаредите батериите си, за да можете да бъдете по-устойчиви на стресовите фактори в живота ви.

• Можете да планирате социални дейности, които са чудесен начин да подобрите чувството си за благополучие и да премахнете стреса. Когато сте социални и се обграждате с хора, на които държите, имате система за поддръжка, която предлага изход за изпускане на стреса в безопасно пространство.

5. Направете по-голяма промяна

Прегарянето може да ви накара да се почувствате безсилни, особено ако първопричините са крайни срокове, мениджъри, клиенти или очаквания, които се усещат извън вашия контрол. Изпитвате физическо, психическо и емоционално изтощение от тежестта на вашите отговорности. Може да изглежда по-лесно или изкушаващо просто да се опитате да приемете, че сте заседнали в ситуацията си. Реалността е, че животът ви може да бъде значително подобрен, когато направите крачки за промяна.

• Може да промените работното си натоварване, като приоритизирате какво трябва да се направи и какво може да се остави настрана. След това делегирайте всички допълнителни задачи, които се нуждаят от незабавно внимание.

• Можете също така да промените баланса си работа-личен живот. След като напуснете работа или училище, съсредоточете се върху прекарването на времето със семейството или приятелите си и създайте граници за служебни имейли или обаждания. Балансът между професионалния и личния живот е наложителен за възстановяване от прегаряне.

• Ако вашето прегаряне идва от домашни задължения, направете времето си приоритет. Отделяйте си специално време всеки ден за грижа за себе си . Правете нещо, което обичате - прочетете книга, тренирайте или се срещнете с приятели.

6. Поставете граници

Поставянето на граници е мощен и необходим начин за предотвратяване или възстановяване от прегаряне. Въпреки, че винаги можете да делегирате задачи на други, поставянето на ограничения на време е по-добре, за да поддържате живота и отговорностите си по-управляеми.

Преди да се съгласите да поемете проект, отделете малко време, за да прегледате задачата и да прецените какво имате да правите в момента. Решете дали имате време да се посветите на задачата, преди да я приемете.

Това работи само, ако ви е удобно да кажете „не“, така че е важно да работите върху увереността си да отказвате нещата. Не забравяйте, че нуждите на някой друг никога не са по-важни от вашите и винаги трябва да поставяте себе си на първо място, особено акоси имате работа с прегаряне.

7. Говорете с терапевт

Когато прегарянето вече е повлияло на качеството ви на живот, може да е трудно да се изправите срещу него директно. Въпреки това, специалист по психично здраве ще ви помогне да идентифицирате причините и да научите как да се възстановите от прегарянето.

Ако не се лекува, прегарянето може да се развие в депресия, така че е особено важно да говорите с терапевт, ако имате мисли за самонараняване или самоубийство, чувство на безнадеждност или постоянно лошо настроение. Терапевтът може да ви помогне да различите разликите между бърнаут и депресия и разговорът с един от тях е важна стъпка към възстановяването от бърнаут.