Тревожността може значително да повлияе на психичното ви здраве и да повлияе негативно на вашето благосъстояние, лични и професионални взаимоотношения и способността ви да функционирате нормално.

Разбирането на това, което предизвиква вашата тревожност, е от решаващо значение за управлението на стреса и подобряването на качеството ви на живот. Тук споделям някои от най-честите причини за тревожност, така че можете да използвате информацията, за да управлявате и преодолявате въздействието, което тревожността оказва върху живота ви.

Прочетете, за да научите повече за това какво предизвиква безпокойство и как можете да се справите с безпокойството .

Често срещани причини за тревожност

1. Лекарства

Изследванията показват, че някои лекарства , като противозачатъчни хапчета или стероиди, могат да причинят симптоми на тревожност или пристъп на тревожност.

2. Нездравословни хранителни навици

Консумирането на твърде много захар или преработени храни може да доведе до колебания в нивата на кръвната захар и да предизвика безпокойство.

3. Самопренебрегване

Пренебрегването на лични нужди като хигиена, упражнения и релаксация може да увеличи стреса и безпокойството.

4. Нездравословни навици за сън

Сънят и психичното здраве имат ясно влияние едно върху друго. Многобройни проучвания свързват липсата на сън или лошото качество на съня с по-високи нива на тревожност.

5. Кофеин

Стимулиращите ефекти на кофеина могат да изострят безпокойството или да предизвикат тревожни чувства при някои хора.

6. Стрес свързан с работата

Установено е, че работната среда под високо напрежение или нереалистичните очаквания увеличават шанса за развитие на силна тревожност или засилват съществуващите симптоми.

7. Конфликт

Разногласията с приятели, членове на семейството, колеги, началници или партньори могат да предизвикат тревожна реакция.

8. Притеснения за здравето

Притеснението за вашето здраве или здравето на любим човек може да доведе до тревожни чувства за бъдещето.

9. Социални събития

За някои хора дори само мисълта, че трябва да присъстват на социално събиране или да се намират в социална ситуация, може да провокира страх и социална тревожност.

10. Предстоящи задължения

Предвиждането на бъдещи събития, като крайни срокове или презентации, е често срещан фактор за безпокойство.

11. Лични финанси

Финансови фактори като дълг или загуба на работа могат да доведат до повишени нива на тревожност.

12. Предстоящи тестове или оценки

Натискът да се представите добре на изпити, интервюта и оценки може да причини безпокойство и безпокойство за повечето хора.

13. Разхвърлян дом

В проучвания е установено, че хаотичната среда на живот и прекомерният безпорядък допринасят за чувството на претоварване и безпокойство.

14. Житейски преходи

Значителни промени и преходи в живота - като преместване, започване на нова работа, прекратяване на връзка, женитба или развод или раждане на бебе - могат да бъдат емоционално предизвикателство и да провокират безпокойство. Въпреки, че е лесно да се види как неблагоприятните житейски събития могат да причинят безпокойство , реалността е, че дори щастливите случаи могат да бъдат стресиращи и да причинят безпокойство и стрес.

15. Лични преживявания

Всички имаме уникални лични преживявания, които могат да предизвикат тревожни реакции. Идентифицирането на нашите индивидуални „бутони“ може да бъде от решаващо значение за ефективното управление на психичното здраве и тревожността.

16. Нездравословни мисловни модели

Според обширни изследвания негативните мисловни навици и модели като катастрофизиране (представяне на най-лошия сценарий) могат да изострят симптомите на тревожност.

17. Публично говорене

Страхът от публично говорене е един от най-често срещаните източници на безпокойство - всъщност някои изследвания изчисляват, че до 85% от хората могат да изпитват безпокойство, когато говорят публично.

Как да идентифицирате вашите бутони за тревожност

Преди да се научите да управлявате бутони на тревожност, трябва да разберете как да ги идентифицирате. Управлението на вашето психично здраве е от съществено значение, ако живеете с тревожност. За щастие можете да идентифицирате и да се справите с тригерите на тревожност по няколко начина.

1. Дневник

Воденето на ежедневен дневник, в който имате време и място, посветени на записване на вашите мисли и чувства, може да бъде изключително полезно, ако страдате от тревожност. С течение на времето можете да създадете списък с бутони за безпокойство.

2. Погледнете внимателно начина си на живот

Изборът на начин на живот може значително да повлияе на това как ви засяга тревожността. Погледнете вашата диета, рутинни упражнения, навици на сън, лични, професионални взаимоотношения и дори работна среда. Някое от тях допринася ли за стреса? Бихте ли могли да направите малки, но положителни промени, за да намалите безпокойството, което те причиняват? Отговорът вероятно е да.

3. Оценете физическите си симптоми

Обърнете внимание как тялото ви реагира по време на епизод на тревожност. Имате ли ускорен пулс, задух или изпотяване? Идентифицирането на физическите реакции може да ви позволи да промените нездравословното поведение и мисловни модели, преди да се появи тревожност.

4. Използвайте терапия

Можете да коригирате тези нездравословни модели чрез вашата работа и лечение, преди те да предизвикат вашата тревожност.

5. Намерете подкрепа

Особено, ако ви е удобно да разказвате за симптомите си на тревожност, намирането на група за подкрепа или дори човек – може да бъде инструмент за учене да управлявате вашите бутони. Намерете доверен приятел, член на семейството или терапевт, който може да ви помогне да се справите с безпокойството, като предложи ценни прозрения и стратегии за справяне.

6. Използвайте медитация и внимание

Упражненията за внимание, медитация и дълбоко дишане ви държат фокусирани и присъстващи в момента. Когато сте спокойни и съсредоточени, ще можете по-добре да забелязвате бутоните, докато ги изпитвате, така че можете бързо да промените мислите или поведението си, за да управлявате ефективно безпокойството.

8 начина за справяне с бутоните на тревожност

Справянето с безпокойството не винаги ще бъде лесно, но правилните инструменти и стратегии за справяне могат да ви помогнат да станете по-добри в процеса.

1. Научете какво ги задейства

Използвайки горните съвети, можете да разберете какво предизвиква вашата тревожност. След това можете да избягвате или да се научите да управлявате бутони си, преди те да са се възползвали от вас.

2. Фокусирайте се върху физическото си здраве

Полагането на усилия да се съсредоточите върху физическото си здраве е чудесен начин да се справите с безпокойството. Когато тренирате, храните се здравословно, спите достатъчно и ходите редовно на лекар, вие сте готови да намалите или облекчите симптомите на тревожност.

3. Медитирайте

В безброй проучвания е доказано, че медитацията помага в борбата с безпокойството. Редовното й практикуване насърчава релаксацията, повишава вашето самосъзнание и драстично подобрява способността ви, да реагирате на стреса по по-здравословни начини.

4. Ограничете времето си в социалните медии

Много изследвания са изследвали връзката между социалните медии и чувството за неадекватност, депресия и тревожност. Ограничаването на времето, което прекарвате в превъртане на информация, може да намали или елиминира негативните емоции, свързани със сравняването на себе си или преценката на живота ви спрямо другите в социалните медии.

5. Поставете граници

Поставянето на граници е мощен и ефективен начин за справяне с безпокойството, което може да изпитате поради нездравословни или токсични взаимоотношения. Независимо дали става въпрос за стрес, свързан с работата, или междуличностни конфликти, установяването на граници може да ви помогне да поставите основен акцент върху грижата за себе си и избягването на провокиращи ситуации.

6. Използвайте утвърждения

Установено е, че използването на положителни утвърждения – здрави и оптимистични изказвания или мисли, които си повтаряте – противодейства на негативните мисловни модели, които могат да доведат до безпокойство. Особено когато се практикуват последователно във времето, утвържденията могат да бъдат много полезни за намаляване на симптомите на тревожност.

7. Журнал

Воденето на дневник включва записване на вашите мисли, чувства и преживявания, за да можете да обработвате емоциите по по-здравословен начин. Воденето на дневник също може да ви помогне да идентифицирате модели или задействания, които може да изострят тревожността ви. Може да бъде ефективен инструмент между терапевтичните сесии и е доказано в изследвания, че помага за справяне с психичния дистрес, свързан с тревожност.

8. Тренирайте

Спортуването предлага множество психически и физически ползи. Според изследване , дори нещо толкова просто като бърза 10-минутна разходка може да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност.