Въпреки, че комуникацията е от съществено значение за поддържането на здрава връзка, това е нещо, с което много хора се борят. Когато не знаете как да общувате във връзка, вие и вашият партньор ще сте по-склонни да спорите, да имате неразбирателство или да нараните чувствата си

За щастие комуникацията е умение, което може да се преподава и развива. С правилните стратегии и инструменти можете да се научите как да общувате по здравословни, продуктивни и ефективни начини. Добрите комуникативни умения ще ви позволят да разрешавате конфликти и да укрепвате връзката с хората.

Прочетете, за да научите повече за това как да подобрите комуникацията в една връзка. Знанието как да общувате ефективно е набор от умения, които ще достигнат до всички области на живота ви.

Как изглежда добрата комуникация в една връзка?

Трудно е да разберете как да подобрите комуникацията в една връзка, когато не сте сигурни как изглежда здравословната комуникация на първо място. Когато много хора говорят за комуникация, те често се фокусират върху думите и разговорите, но добрата комуникация включва много повече от това.

• Невербална комуникация

Невербалната комуникация, като езика на тялото и тона на гласа, може да повлияе на начина, по който хората интерпретират нещата, които казвате. Например, изражението на лицето или въртенето на очи към партньора ви по време на несъгласие може да ги разстрои, въпреки че не използвате думи с отрицателна конотация или отрицателен тон.

• Активно слушане

• Активното слушане е страхотно умение за общуване и идеята е, че комуникацията е двупосочна улица, поради което е толкова важно да слушате партньора си. Активното слушане може да доведе до по-интимна комуникация, по-добри и по-смислени разговори. Когато някой се чувства игнориран, може да не му е удобно да излага чувствата или притесненията си, което може допълнително да влоши проблемите с лошата комуникация и борбите в отношенията.

Много двойки имат проблеми с общуването в отношенията и е почти невъзможно тези проблеми да бъдат решени за една нощ. Можете обаче да научите как да общувате с партньора си с времето и практиката. Първо можете да се съсредоточите върху идентифицирането на нездравословни или разрушителни комуникационни навици. След това можете да ги замените с по-положителни. Звучи просто, нали? Но как се справяте с всичко това? Давам 10 солидни начина по-долу.

Комуникацията е ключова във всяка връзка. Липсата на комуникация може да причини неразбиране, липса на доверие и объркване. За да подобрим всяка връзка, комуникацията трябва да бъде приоритет.

10 съвета за ефективна комуникация във връзка

Ако не сте сигурни как да общувате във връзка, опитайте да въведете тези стратегии следващия път, когато общувате с партньора си. С течение на времето, с практика и знания, ще станете по-наясно с проблемните комуникационни навици и ще научите по-добри начини да изразявате мислите и нуждите си един на друг.

1. Намерете правилната настройка

Когато сте изтощени или претоварени, може да е трудно да проведете истинска (да не говорим за положителна) дискусия. Ако вие и вашият партньор трябва да говорите за нещо важно или ако сте се борили с проблем, не забравяйте да си дадете време да обработите чувствата си преди, по време и след разговора. Да останеш в неутрална, спокойна среда също може да помогне, особено по време на особено трудни разговори.

Какво да направите: Насрочете разговор във време, когато и двамата можете да сте ангажирани, присъстващи и най-важното, спокойни. Направете го на място, където ви е удобно и в безопасност.

2. Работете върху това да сте активен слушател

Когато става въпрос за комуникация, слушането е също толкова важно, колкото и говоренето. Ако не сте сигурни как да подобрите комуникацията в една връзка, започнете с усъвършенстване на уменията си за слушане.

Какво да направите: Слушайте внимателно какво казва вашият партньор и се ангажирайте с думите му. Задавайте въпроси или поискайте разяснение, ако не сте сигурни какво се опитват да кажат.

3. Избягвайте разсейването

Ако сте заети да проверявате телефона си, превъртате социалните мрежи или гледате телевизия, когато партньорът ви се опитва да говори с вас, може да ви е трудно да се съсредоточите върху това, което казва. Това също може да го накара да се чувстват игнорирани и като цяло това е нездравословен проблем с комуникацията.

Какво да направите: Изключете електронните разсейвания, за да можете вие и вашият партньор да обръщате внимание един на друг и наистина да слушате какво казва другият.

4. Потвърдете чувствата на партньора си

Ако вашият партньор каже нещо, с което не сте съгласни, може да имате негативни чувства към него и да се чувствате отбранителни. Въпреки, че това е естествена реакция и не винаги ще се съгласите, трябва да уважавате и признавате, че чувствата на партньора ви са искрени. Утвърждаването на чувствата на партньора ви ще намали измамите в отношенията.

Какво да направите: Вместо да се карате, опитайте се да запомните, че е важно да се научите да приемате чувствата на партньора си. Можете да не сте съгласни, без да пренебрегвате партньора си и да причинявате наранени чувства.

5. Бъдете мили и уважителни

Когато става въпрос за това как да спрете да се карате в една връзка, малко доброта може да помогне много, особено когато емоциите са нагорещени. Постарайте се да бъдете мили с партньора си, когато разговаряте. Всички можем да практикуваме малко повече доброта в живота и това е страхотно място да започнете, ако не сте сигурни как да общувате по-добре в една връзка. Ако постоянно чувствате, че добротата и уважението не са реципрочни, това е знак, че може да сте в едностранна връзка.

Какво да направите: Дори да сте ядосани, опитайте се да бъдете учтиви и уважителни както в думите, така и в действията си. Практикувайте дълбоко дишане , когато сте разгорещени, и не забравяйте, че е добре да спрете, и да се успокоите, когато имате нужда.

6. Избягвайте да обвинявате

Ако изразите чувствата си по грешен начин, вашият партньор може да се почувства нападнат или обвинен, което води до несигурност в отношенията. Когато изразявате как се чувствате, опитайте се да използвате изявления „аз“.

Какво да направите: Вместо да кажете „ винаги се прибираш късно “, можете да кажете „ Чувствам се притеснен, когато се прибираш късно “.

7. Не избягвайте конфликта

Справянето с конфликти никога не е забавно, но игнорирането на проблемите няма да накара проблемите ви да изчезнат; откритата комуникация е ключова. Когато не се справите правилно с (дори незначителни) болезнени точки в романтична връзка, има голям шанс нещата в крайна сметка да се превърнат в основен източник на конфликт.

Какво да направите: Работете с партньора си, за да адресирате и разрешите проблеми, големи и малки. В началото може да е трудно да се справите с трудни проблеми, ако не знаете как да общувате във връзка, но наистина си струва усилието. С практиката и двамата ще станете по-добри в това.

8. Свържете се с партньора си през деня

Не винаги е лесно да прекарвате време с партньора си, особено когато и двамата сте заети. Когато става въпрос за това как да поправите прекъсната връзка, простото протягане на ръка, за да се регистрирате от време на време, може да им помогне да разберат, че дори когато сте заети, вие сте там и ви е грижа.

Какво да направите: Опитайте се да отделите няколко минути, за да се свържете един с друг през деня. По време на тези включвания можете да уведомите партньора си как се чувствате и да го попитате за деня му. Един бърз текст „ Мисля за теб “ може да ви помогне много.

9. Поставете граници

Ако сте забелязали, че вие и вашият партньор често се карате за едни и същи неща, опитайте се да поставите граници , които ще ви помогнат да пресечете нещата в зародиш.

Какво да направите: Границите могат да бъдат чудесни за всичко. Ако парите са постоянен източник на стрес във връзката ви, може да зададете правило за обсъждане на всякакви покупки на стойност над 200лв. (или каквато и да е разумна сума). Ако партньорът ви винаги закъснява и това ви притеснява, опитайте да го помолите да изпрати съобщение, когато плановете му се променят, или ще закъснее. Докато се придържате към границите, които сте поставили, това може да ви помогне да избегнете неправилно общуване.

10. Имайте положително отношение

Позитивността е ключът към по-добрата комуникация. Вие и вашият партньор сте екип и поддържането на нещата на положително ниво може да помогне на връзката ви по толкова много начини. Вашата обща цел винаги трябва да бъде да преодолеете проблемите, които имате и да се опитате да постигнете взаимно разбиране.

Какво да направите: Опитайте се да бъдете отворени към това, което партньорът ви има да каже. Избягвайте да повдигате конфликти от миналото.