Поставянето на усмивка на работа е споделено преживяване, което мнозина обикновено изпитват в кариерата си. Хората преглъщат емоциите си през цялото време, за да запазят мира и да избегнат навличането на проблеми. Този труд, наречен емоционален труд, може да доведе до големи разходи за психичното ви здраве, ако не се обърне внимание.

Този труд, наречен емоционален труд, може да доведе до големи разходи за психичното ви здраве, ако не се обърне внимание.

Какво е емоционален труд?

Емоционалният труд е форма на емоционална регулация, която изисква от вас да потискате чувствата си (независимо дали това е отрицателна емоция или дори положителна емоция) в името на другите. Терминът може да се отнася и за малки задачи, които хората изпълняват, за да направят другите щастливи. С течение на времето преглъщането на чувствата ви може да доведе до стрес, нещастие и прегаряне, поради което е важно да намерите начини да облекчите бремето си.

Продължете да четете, за да научите повече за емоционалния труд, включително видовете, които може да изпитате, примери и как да се справите, ако изпитвате трудности.

Видове емоционален труд

Емоционалният труд се извършва в почти всяка среда – работа, романтични връзки, приятелства, семеен живот и дори онлайн.

Повърхностна игра

Повърхностната игра включва скриване на истинските ви емоции и преструване, че се чувствате различно. Въпреки, че не се изисква от вас действително да промените чувствата си, вие представяте емоции, които всъщност не изпитвате. Проучванията показват, че повърхностното действие може да бъде значителен източник на стрес. Може да видите този тип емоционална работа на работното място, тъй като емоционалното регулиране е много често срещано там.

Дълбока актьорска игра

Дълбоката актьорска игра е дълъг процес, в който хората работят, за да променят чувствата си, за да отговарят на очакванията на другите. Дълбоката актьорска игра може да е резултат от това, че вашият партньор очаква вие да сте този, който успява да вземе покупките и да уреди прегледите на детето лекар и ветеринар на за кучето. Всичко това води до невидими усилия, които са психически изтощителни.

Примери за емоционален труд

Докато терминът емоционален труд първоначално е бил използван за обозначаване на взаимодействията на работното място, сега може да се използва за обсъждане на по-широк набор от поведения. В резултат на това можете да намерите примери за емоционален труд в много ситуации.

На работното място

Служителите може да бъдат помолени да извършват емоционален труд при взаимодействие с клиенти или с колеги. Често срещаните примери включват:

• Казват ви да се усмихвате или да показвате весело поведение по време на работа

• Да не отговаряте и да се държите професионално, дори когато някой е груб или държи обидно

• Наказване за емоционално поведение, като плач на работа

В отношенията

Въпреки, че професионализмът обикновено не е изискване в личните отношения, хората все пак може да се чувстват задължени да потискат емоциите си. Често срещаните примери за емоционален труд във взаимоотношенията включват:

• Прикривате чувствата си, за да избегнете спор

• Чувство на натиск да подкрепите партньора си, дори когато това не е реципрочно

• Поемане на неоценени задачи, като почистване или гледане на деца, когато партньорът ви не прави същото

Твърде много емоционален труд може да доведе един партньор до емоционално изтощение .

Психическата цена на емоционалния труд

Емоционалният труд може да е невидим, но все пак е форма на труд. Управлението на емоциите ви и промяната на поведението ви изисква значителни усилия, особено когато се прави за дълги периоди. В крайна сметка може да доведе до прегаряне , форма на емоционално изтощение, причинено от екстремен стрес.

Емоционалният труд в излишък може също да доведе до:

• Когнитивен дисонанс

Когато хората показват емоции, които не са в съответствие с истинските им чувства, това може да създаде когнитивен дисонанс. Вътрешните несъответствия могат да повишат нивата на стрес. Тези чувства на неавтентичност също могат да допринесат за синдрома на самозванеца.

• Бърнаут

На работното място проучванията показват, че емоционалният труд оказва отрицателно въздействие върху удовлетворението от работата и благосъстоянието на служителите. Освен това, когато служителите изпитват симптоми на прегаряне , това може да доведе и до спад в представянето на работата. Някои изследвания дори предполагат връзка между повърхностното действие и текучеството на служителите.

• Лошо физическо здраве

Емоционалният труд оказва влияние върху психиката, а стресът от криенето на емоциите ви също може да повлияе на физическото ви здраве. Знаем, че емоционалният труд може да увеличи риска от здравословни усложнения като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Ето защо хората трябва да намерят здравословни начини да се справят със стреса, който емоционалният труд може да причини.

Как да се справим с емоционалния труд

Емоционалният труд може да бъде изтощителен, но има няколко начина да се справите с тази скрита форма на стрес. Въпреки, че не винаги ще можете да изразите истинските си емоции, правилните стратегии могат да намалят влиянието на емоционалния труд върху вашето благосъстояние.

1. Поставете емоционални граници

Чувството за натиск да се държите по определен начин може да ви накара да се почувствате сякаш нямате контрол над живота си. Поставянето на здравословни граници може да ви помогне да си възвърнете чувството за контрол и да предотвратите прегарянето. Бъдете смели, казвайте „не“ на задачи, за които нямате време.

2. Опитайте медитация

Медитацията може да ви направи по-наясно с чувствата ви, дори когато не можете да ги изразите открито. Може също така да ви помогне да подобрите уменията си за емоционално регулиране, което може да направи натиска от емоционалния труд по-управляем.

3. Намерете здравословни изходи

Потискането на емоциите ви няма да ги накара да изчезнат. Потискането на чувствата може да доведе до физически стрес върху тялото ви. Вместо да криете чувствата си, намерете здравословни начини да ги обработите и изразите. Независимо дали се разкривате на доверен приятел, пишете в дневник или правите упражнения, за да изгорите стреса, намирането на начини да дадете воля на чувствата си е важно.

4. Практикувайте грижа за себе си

Въпреки, че емоционалният труд е невидим, той изисква много усилия и грижата за себе си е важна. Когато се занимавате със стресиращи дейности, погрижете се за себе си. Отделете време за релаксация и си дайте шанс да се възстановите, когато се чувствате изтощени.

5. Вземете си почивка

Ако емоционалният труд започва да ви се струва твърде много, добре е да си дадете почивка. Кратката почивка може да ви помогне да се презаредите след изтощаващо преживяване. Проучванията показват, че кратките почивки през целия ден могат да намалят стреса и да повишат продуктивността.