Всички сме поставили новогодишни обещания, които са били до третата седмица на януари. Всъщност има дори термин за това - Денят на отказалите се и той се пада на 17 януари. Това е денят, в който повечето хора изоставят надеждата за своите решения.

Но има нещо общо, което повечето от тези обещания имат: те обикновено са външно мотивирани, а не вътрешно мотивирани. Значение: те обикновено се водят от някаква външна награда, като по-ниско число на кантара или постигане на личен рекорд на състезание.

Вътрешната мотивация , от друга страна, означава, че сте водени от вътрешно желание. Това означава, че сте водени от знанието, че нещо ще ви направи щастливи или здрави. Външната мотивация е добре за някои ситуации, но е по-трудно да разчитате постоянно на нея, тъй като тя пламва по-бързо и понякога разчита на външни фактори, които са извън вашия контрол.

Добре е да имате външни цели, но ето как можете да впрегнете вътрешна мотивация, за да постигнете тези решения – начин да ги накарате да се задържат.

Разберете защо

Помислете за целите си и защо си ги поставяте. Мотивацията идва ли от вас или от външен източник? Например, мотивацията за цел като загуба на тегло всъщност може да бъде културно мотивирана, за да се вмести в социално приет тип тяло, а не просто от желанието ви да сте по-здрави. Ако се стремите към състезателен резултат дали е изцяло за ваше собствено удовлетворение или търсите потвърждение, че сте бърз бегач или за да можете да получите комплименти от приятели?

Оценете нуждите си

Често нашите новогодишни обещания отразяват това, което смятаме, че липсва в живота ни или това, което ценим. Наличието на яснота относно това, което ценим и какво е важно за нас, ще ни помогне да създадем цели, които са присъщи.

Примери за емоционален труд

Докато терминът емоционален труд първоначално е бил използван за обозначаване на взаимодействията на работното място, сега може да се използва за обсъждане на по-широк набор от поведения. В резултат на това можете да намерите примери за емоционален труд в много ситуации.

Намерете това, което е забавно

Ако сте разбрали, че се опитвате да отслабнете, за да отговаряте на културен стандарт, може да искате да преформулирате целта си като „да станете по-силни“. Какво е забавното за теб в това да ставаш по-силен? Ако сте изкушени да ходите на фитнес, защото всички останали го правят, спрете и помислете дали наистина ви харесва тренировката. Тренировката, която харесвате, е тази, към която е най-вероятно да се върнете и да се придържате към нея. Правете физическата активност, която винаги ви е харесвала, а не тази, която е най-новата мода.

Премахнете резултата

Съсредоточете вниманието си върху това, което ще направите, за да постигнете тези цели , за да премахнете привързаността си към резултата, така че да можете да се насладите на процеса независимо от всичко.

Станете любопитни

Спомнете си за последния път, когато наистина сте се погълнали от хоби и научихте всичко за него. Ако винаги сте били любопитни относно медитацията, опитайте се да научите всичко възможно за ползите от нея. Колкото повече знаете защо медитацията може да бъде толкова полезна, толкова по-вероятно е да я направите. Използвайте естественото си любопитство, за да проучите решениета си.

Отделете време за размисъл

Помислете за напредъка ви и как можете да промените плана си, за да постигнете целта си. Дори и да сте бъркали по пътя, вземете предвид и печалбите си. Именно тези победи ще ви държат мотивирани да продължите. Ако в даден момент човек открие, че губи мотивация, може да му помогне да си спомни защо го прави на първо място.