Като хора всички жадуваме за интимност и социална връзка. За някои хора обаче интимността може да бъде източник на страх и травма. В резултат на това този страх може да доведе до самосаботиращо поведение, което уврежда или разрушава интимните взаимоотношения.

Ако тези модели не бъдат адресирани и коригирани, те могат да доведат до нездравословни взаимоотношения, самота и социална изолация. Въпреки, че един цикъл на самосаботираща връзка може да бъде предизвикателство за прекъсване, възможно е да разпознаете и промените тези поведения чрез лична или онлайн терапия . Прочетете, за да научите как да идентифицирате и спрете самосаботажа в една връзка.

Какво е самосаботиране в една връзка?

Когато хората се самосаботират, те участват в поведение, което пречи на тяхното благосъстояние или им пречи да постигнат дългосрочните си цели. В една връзка самосаботажът може да ви попречи да имате тясна връзка с партньора си.

Самосаботажът може да бъде съзнателен или несъзнателен. От външна гледна точка обаче поведението често изглежда умишлено.

Самосаботирането е набор от поведения, които са съзнателни или несъзнателни, които могат да доведат до края на една връзка. Самосаботажът може да дойде от минали преживявания, които карат човек да не се доверява на другите. С него идва страхът от нараняване, което може да се случи, ако някой остане във връзка. Терапията може да помогне на човек да идентифицира поведението си като самосаботиране и да му помогне да го спре.

Причини за самосаботиране в отношенията

Въпреки, че хората могат да саботират отношенията си по много причини, поведението често се корени в травма. По време на детството отношенията ни с хората, които се грижат за нас, могат да окажат трайно влияние върху начина, по който се отнасяме към другите. Хората с история на несигурни връзки може автоматично да приемат, че бъдещите са обречени на провал.

Изследванията подкрепят теорията, че самосаботажът може да бъде форма на самозащита. Както беше обсъдено, ако някой се страхува да не бъде наранен или изоставен, това може да го накара да саботира връзка - подсъзнателно или целенасочено - за да се опита да предотврати бъдещи вреди.

Страхът от изоставяне или интимност е основна причина за самосаботаж, но изследванията показват също, че хората могат да се самосаботират и по други причини. Например, проблеми с доверието, ограничени умения в общуването, нереалистични очаквания или ниско самочувствие, наред с други неща, са често срещани в самосаботиращите се взаимоотношения. Освен това знаем, че тези поведения често се повтарят в множество взаимоотношения.

5 признака на самосаботиране в една връзка

Тъй като самосаботажът не винаги е съзнателен, може да бъде предизвикателство да се забележи.

Признаците на самосаботаж включват, критика, трудности в поддържането на връзки и ревност. Важно е да разберете как човек може да саботира връзката, така че поведението да може да бъде спряно, преди да е станало твърде късно. Терапията може да помогне на някой, който се бори, да развие повече самосъзнание и прозрение, за да предотврати развитието на поведението.

Признаците на самосаботаж включват, критика, трудности в поддържането на връзки и ревност. Важно е да разберете как човек може да саботира връзката, така че поведението да може да бъде спряно, преди да е станало твърде късно. Терапията може да помогне на някой, който се бори, да развие повече самосъзнание и прозрение, за да предотврати развитието на поведението.

1. Проблеми с доверието

Както беше отбелязано, хората, склонни към самосаботаж, често се борят да се доверят на партньорите си. Преживяването на несигурност в отношенията поради липса на доверие може да доведе до обвинения и ревниво поведение. В някои случаи този, който се самосаботира, може да търси доказателства за предателство, дори когато няма индикация, че партньорът му е направил нещо нередно.

2. Газлайтинг

Газлайтинг във взаимоотношенията е форма на манипулация и емоционално насилие , при която някой кара друг човек да се съмнява в своите спомени, преживявания или чувства. Някой, който постоянно се самосаботира, може да отрече да е постъпил неправилно или да отхвърли чувствата на партньора си, когато се сблъска с поведението си.

3. Прекомерна критика

Друга често срещана форма на самосаботаж е търсенето на извинения за напускане на връзка. Когато някои хора се самосаботират, те могат да се фиксират върху негативните емоции и аспекти на една връзка, като същевременно пренебрегват положителните. Те могат да се заяждат с поведението на партньора си, да започват битки и да търсят вина във всичко, което правят.

4. Избягване

Докато някои хора, които се самосаботират, търсят проблеми, други може да се опитат да избегнат конфликта изцяло. Например, някой, който се самосаботира, може да откаже да обсъди проблеми с партньора си. Може да настояват, че нещата са наред. Хората, които се справят с избягването, също могат да отрекат своите чувства или желания в романтичните връзки.

5. Изневяра

Не е необичайно хората, които се самосаботират, да участват в умишлено нараняващо поведение. Те могат да изневеряват, например, за да дадат причина на партньора си да ги напусне. Също така не е необичайно за тях да оправдават своето нездравословно поведение, като твърдят, че просто „нараняват партньора си, преди да бъдат наранени“. Ако изпитвате изневяра във връзката си, не забравяйте да научите как да преодолеете изневярата.

Как да спрем самосаботираща се връзка

Самоосъзнаването е ключът към прекратяването на самосаботиращото се поведение. Ако можете да разпознаете разрушителни модели на поведение, можете да предприемете стъпки, за да предотвратите тези поведения в бъдеще. Можете също така да работите за изграждането на умения, които ще ви помогнат да формирате здрави, интимни взаимоотношения.

Как да сложим край на самосаботиращото се поведение

Бъдете отговорни

За да спрете да се самосаботирате, трябва да поемете отговорност за поведението си. Първо, разпознайте ролята, която сте изиграли в развалянето на вашите предишни връзки. След като се изправите срещу тези поведения, можете да работите, за да ги промените.

Идентифицирайте бутоните

Ако имате история на подсъзнателно саботиране на връзка, опитайте се да разберете какво предизвиква вашето поведение. Склонни ли сте да се отдръпвате, след като партньор изрази нужда от ангажираност? Има ли определени места, които ви изнервят? След като разберете какво предизвиква страховете ви, можете да намерите по-здравословни начини да се справите с чувствата си.

Споделете чувствата си

Изразяването на чувствата ви към партньора ви може да бъде трудно, когато се страхувате от интимност или изоставяне. Въпреки това, отварянето за това как се чувствате може да помогне на партньора ви да разбере през какво преминавате. Можете да работите по проблеми заедно.

Потърсете професионална помощ

Самосаботажът може да бъде дълбоко вреден и тези поведения не винаги са лесни за преодоляване. Работата с терапевт може да ви помогне да идентифицирате проблемното поведение и да се излекувате от минала травма. С професионална помощ можете да развиете основни умения за справяне и да работите за прекратяване на цикъла на самосаботиращите се отношения.

Как да помогнем на самосаботиращ се партньор

Помнете, че вината не е ваша

Не намирайте извинения за поведението на партньора си и не се обвинявайте, когато се отдръпне. Самосаботирането може да бъде дълбоко нараняващо, но е важно да запомните, че не сте виновни за действията на партньора си. Отстоявайте себе си и помолете партньора си да поеме отговорност за действията си.

Осигурете положителна подкрепа

Много хора с история на самосаботаж не знаят как трябва да изглежда една здрава връзка. Когато вашият партньор ви разкрие чувствата си или предприеме стъпки за справяне с разрушителното си поведение, предложете му подкрепа и насърчение. Кажете им, че оценявате усилията им за прекъсване на цикъла.

Насърчете ги да потърсят помощ

Въпреки, че можете да дадете любов и подкрепа на вашия самосаботиращ се партньор, вие сами не можете да разрешите проблемите им вместо него. Напомнете им колко много ви е грижа за тях и искате да ги видите да получават помощта, от която се нуждаят. Насърчете ги да потърсят помощ от професионалист.