Всеки изпитва тъга от време на време. Може да се чувствате тъжни по много причини, като получаване на лоши новини, спор с приятел или близък човек, или просто прекарване на напрегнат ден на работа.

Въпреки, че тъгата е нормална и често срещана емоция, тя не е нещо, което трябва да изпитвате постоянно.

Постоянната тъга може да бъде объркваща, особено когато не знаете защо сте нещастни. Може да си зададете въпроси като:

Защо винаги съм тъжен?

Защо съм тъжен без причина?

Най-често тъгата е временна, така че ако се чувствате тъжни през цялото време, това може да е причина за безпокойство. Да се научите как да се справяте с тъгата и как да излезете от депресивен епизод е от ключово значение за управлението му, преди да се превърне в нещо повече като медицинско състояние. Продължете да четете, за да научите повече за това защо може да се чувствате тъжни през цялото време.

Обикновено има причини да се чувстваме тъжни, но това понякога са съзнателни причини като промени в сезона или чувство на претоварване от работа, семейни или финансови проблеми.

Симптоми на тъга

Подобно на щастието, тъгата е има широк спектър. Може да варира от тъжно чувство на леко разочарование до дълбока скръб и нещастие. Хората реагират на тези чувства по много начини и тъгата може да предизвика както емоционални, така и физически симптоми.

Емоционални симптоми

Ниско настроение

Чувство на обезсърчение

Чувство на разочарование

Чувство на безнадеждност

Липса на мотивация

Физически симптоми

Загуба на апетит

Преяждане

Чувство на умора или изтощение

Плач

Четири потенциални причини за тъга без причина

Хормонални промени

Хормоните координират много функции в тялото и могат значително да повлияят на настроението ни. Дори незначителни промени в нивата на хормоните могат да повлияят на емоционалното ви състояние. Например, подрастващите често изпитват интензивни промени в настроението по време на пубертета, а репродуктивните хормони като тестостерон и естроген продължават да влияят на емоциите, докато остаряваме.

По време на менструация нивата на естроген и прогестерон се повишават. Тези хормонални промени могат да променят нивата на серотонин в мозъка. Обърнете внимание, ако се чудите: Защо съм толкова тъжен?

Сезонно афективно разстройство

Ако се чувствате тъжни в определени периоди от годината, може да имате състояние, известно като сезонно афективно разстройство (САР). САР е състояние, което се предизвиква от смяната на сезоните. Симптомите на САР обикновено започват през есента и продължават през зимата, поради което понякога се нарича зимна депресия.

Въпреки, че не разбираме напълно състоянието, експертите смятат, че САР се причинява от променящите се нива на слънчева светлина. Когато прекарваме време на слънце, телата ни произвеждат серотонин. Тъй като излагането на слънчева светлина намалява, нашите нива на серотонин могат да спаднат, което може да доведе до чувство на изключителна тъга.

Хроничен стрес

Понякога, ако питате защо съм тъжен без причина , може да е, защото не сте очаквали определени събития да предизвикат емоции като тъга. Всички реагираме на стреса по различни начини. Хроничният стрес може да накара някои хора да се чувстват нервни, раздразнителни или ядосани, а други да се натъжат.

Всъщност тъгата често се предизвиква от хроничен стрес. Точно като тъгата обаче, стресът е нормална част от живота. Това каза, че може да бъде вредно за вашето емоционално състояние, ако нямате здравословни инструменти или възможности за лечение, за да се справите с него.

Депресия

Ако изглежда, че тъгата ви никога не изчезва, може всъщност да сте депресирани. Депресията е често срещано състояние, което може да ви остави с лошо настроение или постоянна тъга. Важно е да запомните, че има различни видове депресия и не всеки я преживява по подобен начин. Тежката депресия може да причини значително увреждане, но леката депресия не винаги пречи на ежедневното функциониране. Ако подозирате, че тъгата ви може да е нещо повече, като депресия, трябва да говорите със специалист.

Да знаете кога е време да потърсите помощ

Чувството за тъга не е непременно причина за безпокойство. Напротив, тъгата е нормална и здравословна реакция на болезнени или травматични събития. Проучванията дори показват, че чувството за тъга може да ни направи по-чувствителни към чувствата на другите хора. Въпреки това, ако сте постоянно нещастни, може да искате да говорите със специалист по психично здраве. Добре е да си тъжен, но ако чувствата ти пречат на ежедневния ти живот, те може да означават по-дълбок проблем.

Идентифициране на тъга и депресия

Тъга

Обикновено тъгата е отговор на нещо нараняващо, обезкуражаващо или разстройващо. Въпреки, че може да се почувства непреодолимо, това е нормална емоция и тези негативни чувства обикновено избледняват с времето. Добре е да се чувствате тъжни понякога. Позволете си да си починете и обмислете потенциалните причини за вашата тъга. Основната разлика обаче между тъгата и депресията често е свързана с необходимостта от търсене на професионална помощ.

Депресия

За разлика от тъгата, депресията не е емоция. Това е състояние, което може да повлияе на това как се чувствате, мислите и се държите. Въпреки, че предизвикателно събитие или преживяване може да предизвика депресия, също е обичайно да се чувствате депресирани без очевидна причина. Много хора с депресия се чувстват мрачни или нещастни, но не разбират защо.

Как можете да направите разликата между тъга и депресия? Тъгата е само един от симптомите на депресията.

Ако имате депресия, вашата тъга обикновено ще се появи заедно с други симптоми на депресия, като например:

Гняв или раздразнителност

Загуба на интерес към дейности, които обичайно харесвате

Мислене, говорене или движение по-бавно от обикновено

Безсъние или прекомерен сън

Трудности с паметта или съсредоточаване върху задачи

Умора

Чувство за вина или безполезност

Болки

Безпокойство

Идеи за самоубийство