Хазартна зависимост

Компулсивното залагане, наричано също хазартно разстройство, е неконтролируемото желание да продължите да играете хазарт, въпреки тежестта, която нанася върху живота ви. Хазартът означава, че сте готови да рискувате нещо, което цените, с надеждата да получите нещо с още по-голяма стойност.

Хазартът може да стимулира системата за възнаграждение на мозъка, подобно на наркотиците или алкохола, което води до пристрастяване. Ако имате проблем с натрапчивото залагане, може непрекъснато да преследвате залози, които водят до загуби, изразходват спестявания и създават дългове. Може да скриете поведението си и дори да се обърнете към кражба или измама, за да поддържате пристрастяването си.

Компулсивното залагане е сериозно състояние, което може да унищожи живота. Въпреки, че лечението на натрапчивото залагане може да бъде предизвикателство. Mного хора, които се борят с натрапчивото залагане, са намерили помощ чрез професионално лечение.

Симтопми

Признаците и симптомите на компулсивно залагане (хазартно разстройство) могат да включват:

• Заетост с хазарт, като например постоянно планиране на хазартни дейности и как да получите повече пари от хазарт

• Трябва да залагате все по-големи суми пари, за да получите същата тръпка

• Без успех завършва всеки опит да котролирате или да спрете да залагате

• Чувствате се неспокойни или раздразнителни, когато се опитвате да намалите хазарта

• Използвате хазарта, за да избягате от проблеми или да облекчите чувството на безпомощност, вина, безпокойство или депресия

• Опитвате да си върнете загубените пари, като залагате повече, което води до още загуби

• Лъжете семейството и приятелите, за да скриете степента на хазартна зависимост

• Рискуване или загуба на важни връзки, работа

• Молите за помощ други хора да погасят задълженията ви от хазарт.

Повечето случайни комарджии спират, когато загубят, или определят лимит за това колко са готови да загубят. Но хората с натрапчив проблем с хазарта са принудени да продължат да играят, за да възстановят парите си – модел, който става все по-разрушителен с течение на времето. Някои хора може да се обърнат към кражба или измама, за да получат пари от хазарт.

Някои хора с натрапчив проблем с хазарта може да имат периоди на ремисия - период от време, през който играят по-малко или изобщо не залагат. Но без лечение ремисията обикновено не е постоянна.

Кога да посетите специалист?

Членове на семейството, приятели или колеги изразявали ли са загриженост относно вашия хазарт? Ако е така, изслушайте притесненията им. Тъй като отричането почти винаги е характеристика на компулсивно или пристрастяващо поведение, може да ви е трудно да осъзнаете, че имате проблем.

Програма

ХазартАУТ

Рискови фактори

Въпреки, че повечето хора, които играят карти или залагат, никога не развиват проблем с хазарта, определени фактори са по-често свързани с натрапчивото залагане:

Проблеми с психичното здраве

Хората, които играят натрапчиво, често имат проблеми със злоупотребата с вещества, разстройства на личността, депресия или тревожност. Компулсивното залагане може също да бъде свързано с биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) или разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD).

Възраст

Компулсивното залагане е по-често при по-млади хора и хора на средна възраст. Хазартът през детството или тийнейджърските години увеличава риска от развитие на хазартна зависимост. Натрапчивото залагане при по-възрастното население също може да бъде проблем.

Пол

Компулсивното залагане е по-често при мъжете, отколкото при жените. Жените, които играят хазарт, обикновено започват по-късно в живота си и може да се пристрастят по-бързо. Моделите на хазарт сред мъжете и жените стават все по-сходни.

Семейно или приятелско влияние

Ако членовете на вашето семейство или приятели имат проблем с хазарта, по-големи са шансовете вие ​​също да имате.

Определени характеристики на личността

Това, че сте силно състезателен, работохолик, импулсивен, неспокоен или лесно се отегчавате, може да увеличи риска от компулсивно залагане.

Усложнения

Компулсивното залагане може да има дълбоки и дълготрайни последици за живота ви, като например:

Проблеми в отношенията

Финансови проблеми

Правни проблеми или лишаване от свобода

Загуба на работа

Лошо общо здраве

Самоубийство, опити за самоубийство или суицидни мисли