Много хора ще се почувстват претоварени в даден момент от живота си. Когато се сблъскате с претоварване, може да е трудно да мислите и действате рационално и дори да функционирате по нормален начин.

Какво причинява емоционално претоварване?

Когато човек вярва, че стресовите фактори са твърде големи, за да се управляват, той се претоварва - което означава, че са възможни всякакви причини.

Какво означава да бъдеш претоварен?

Емоционалното претоварване включва повече от стрес. По дефиниция да бъдеш емоционално претоварен означава да бъдеш напълно потопен в мислите и емоциите си относно всички настоящи проблеми в живота, до точката, в която ти липсва продуктивност и се чувстваш замръзнал или парализиран. Може да сте неспособни да мислите или да действате рационално или функционално и емоционалното претоварване може да повлияе на вашите взаимоотношения или професионален живот.

Чести причини да се чувствате претоварени

Независимо дали е причинено от изключително стресиращо време на работа , травматично преживяване като загуба на любим човек, емоционалното претоварване може да възникне за кратък период от време или за много по-дълъг. Понякога поредица от трудности и предизвикателства, възникващи в последователност, могат да накарат някого да се почувства победен от непосилни емоции. Често срещаните преживявания, които могат да доведат до емоционално претоварване, могат да включват:

• Проблеми във взаимоотношенията

• Физическо или психическо заболяване

• Прекалени изисквания на работа

• Липса на хранене

• Финансови затруднения и несигурност

• Значителни промени в живота

• Смърт на любим човек

• Травми от детството

• Липса на сън

Симптоми на чувство на претоварване

Когато човек изпитва непреодолимо чувство, то може да се оформи по различни начини. Във всеки случай е по-вероятно човек да бъде завладян от негативни емоции – гняв, страх, безпокойство или вина – и често е трудно да се разбере точният източник на стреса. Причината, поради която физиологията на човека реагира толкова силно на тези негативни чувства, е освобождаването на кортизол, „ хормона на стреса “. Когато започнете да се чувствате претоварени, кортизолът нахлува в тялото ви и ви оставя претоварени със силни емоции и тревожност. В същото време нашите запаси от серотонин, който помага на телата ни да се борят с депресията и тревожността, започват да се изчерпват.

Тази комбинация предизвиква интензивното чувство на пълно отчаяние, свързано с претоварването. Често претоварването е колкото неудобно, толкова и неконтролируемо. Той води до тревожност, гняв, раздразнителност и безпокойство. Съмнението и безпомощността също си проправят път в мисленето на човека. Физически може да се прояви, когато човек се плаче или получи паническа атака . Тези негативни чувства често са съчетани с ускорен пулс, изпотяване, недостиг на въздух или дори болка в гърдите.

Защо плачем, когато сме съкрушени?

Някои хора съобщават, че плачат, когато се чувстват претоварени. Добре е да плачеш! Всички го правят, но някои повече от други. Проучване показва, че жените плачат 30-64 пъти годишно, докато мъжете плачат 5-17 пъти годишно . Тази разлика между половете обаче подчертава как плачът е несправедливо стигматизиран за мъжете като знак за слабост.

Плачът е здравословен начин да изразим вътрешните си емоции, дори ни помага да разберем по-добре себе си. Има много положителни ефекти и може да намали чувството на стрес , като често ни оставя с катарзисно чувство. Ако плачете прекалено много и това пречи на ежедневието си, плачът може да е показателен за скрито разстройство на настроението, като депресия, или тревожност.

Как да предотвратим и спрем да се чувстваме претоварени

Независимо от причината, ако почувствате начало на претоварване, има някои начини да се справите с емоциите както сами, така и като използвате външна подкрепа.

1. Приемете тревожните чувства

Борбата с всепоглъщащите емоции вероятно няма да помогне много за облекчаването им в особено тревожен момент. Опитайте се да запомните, че безпокойството до известна степен е „нормална“ част от човешкия живот и използвайте приемането като инструмент за справяне с тези неудобни чувства (когато е възможно).

2. Промене начина си на мислене

Негативните мисли натрупват безпокойство и могат да причинят на човек значителен дистрес. Спрете тези вредни мисли, преди да са се превърнали в обичайни размишления, като искрено се запитате дали този начин на мислене е полезен. В същото време се опитайте да намерите алтернативни положителни мисли.

3. Поемете дълбоко въздух

Има много техники за заземяване, които можете да използвате, когато се чувствате претоварени, които включват упражнения за дълбоко дишане. Когато съзнателно се опитвате да дишате дълбоко, това задейства реакцията на релаксация на тялото ви и може да бъде полезно по време на особено стресови ситуации. Освен това, практикуването на йога и медитация може да помогне за успокояване на тялото при наличие на тревожност, тъй като всяко упражнение ви помага да фокусирате дъха си.

4. Бъдете в тук и сега

Ако мислите ви са съсредоточени върху това, което крие бъдещето - независимо дали след няколко минути или след няколко години - това може да ви направи по-податливи на претоварване. Мислете за неща, които присъстват тук и сега.

5. Познавайте ресурсите си

Освен дихателни упражнения и техники за медитация, които помагат за предотвратяване на претоварване, има много налични научни изследвания за това как стресът и безпокойството влияят на когнитивните ни способности. За да укрепите способността си да управлявате тези чувства, може да се обърнете към специалист.

Как терапията може да помогне, когато се чувствате претоварени

Когато не сте в състояние да предотвратите непреодолими мисли или чувства, терапията е полезен начин да адресирате реакцията си към тях. В терапията квалифициран специалист по психично здраве може да ви помогне да разрешите проблемите, причиняващи вашия стрес или безпокойство, и да разберете по-добре първопричините за тях.

Когато търсите правилния тип терапия за справяне с непосилни преживявания, има различни видове практики, които трябва да имате предвид:

• Медитация

• Техники за центриране

• Водене на дневник

• Физически упражнения

Животът е непредвидим, но има начини да се изгради умствена сила, за да се справяме по-добре с предизвикателствата и да се изгради устойчивост. Когато отделите време, за да научите какво предизвиква стрес и тревожни мисли, можете по-добре да управлявате непреодолимите преживявания, преди да се появят. С правилните инструменти и упорита работа можете да помогнете за минимизиране на появата и въздействието на претоварването.