Ако постоянният стрес на работното място или в живота ви кара да се чувствате изтощени, неспособни да се справите или разочаровани, може да изпитвате симптоми на прегаряне.

За съжаление прегарянето далеч не е рядко явление на работното място в наши дни. Много хора във всички различни роли и индустрии са изправени пред хронични нива на стрес на работното място, които водят до прегаряне - от преуморени служители на начално ниво до ръководителите. Скорошно проучване съобщава, че приблизително две трети от всички служители на пълен работен ден се сблъскват с прегаряне.

Прегарянето става все по-често срещано явление и извън работата. Изследванията показват колко родители изпитват бърнаут днес. Числата драстично нарастват и не показват признаци за забавяне в скоро време.

Може да си помислите „ но всеки има лош ден на работа от време на време “ или „ животът днес е наистина стресиращ за родителите “ и сте прави. Прегарянето обаче не е просто труден ден или предизвикателна седмица. Това е много повече от това.

И така, каква е разликата между редовния стрес, изтощението, депресията и прегарянето? Продължавайте да четете, за да научите повече за симптомите на прегаряне и да разберете как можете да идентифицирате признаците на прегаряне, докато се развиват. Тогава ще можете да се справите с тях и ще се почувствате по-добре, по-силни и по-устойчиви.

Какво е прегаряне/burnout

Бърнаут е състояние, което описва чувство на тревожност и липса на мотивация в резултат на продължителен емоционален, физически и психически стрес - често на работното място.

Въпреки, че първоначално прегарянето е било използвано за описание на здравните работници, фразата сега се прилага за всеки, който е емоционално изтощен поради продължителен стрес. Разбира се, всеки - особено тези с високо отговорни позиции - изпитва стрес от време на време, но този постоянен, безмилостен натиск може да доведе до прегаряне.

Бърнаут е състояние, което описва чувство на тревожност и липса на мотивация в резултат на продължителен емоционален, физически и психически стрес - често на работното място.

Прегарянето е свързано с няколко психични и физически здравословни проблеми, включително:

• Хипертония

• Безсъние

• Тревожност и депресия

• Сърдечно-съдови заболявания

В допълнение, хората с прегаряне могат да започнат или да увеличат употребата на алкохол и наркотици, за да се справят със стреса си. Прегарянето може да изтощи енергията ви и да намали производителността, оставяйки ви да се чувствате безнадеждни и раздразнителни. След период на прегаряне може да почувствате, че нямате повече какво да дадете.

Разпознаването на симптомите на прегаряне е наложително за предотвратяване на неблагоприятни дългосрочни физически и психически ефекти. След като установите какво причинява вашите симптоми, можете да работите с професионалист, за да ги лекувате.

Знаци и симптоми

Симптомите на прегаряне могат да причинят изтощение и безпокойство. Може да започнете да се чувствате или да се държите по-раздразнителни, избухливи или направо ядосани. Физическите симптоми също са чести. Може да имате стомашно-чревни проблеми, главоболие и промени в поведението ви.

Един от най-изявените симптоми на бърнаут е емоционалната, когнитивната и физическата умора. Този вид физическо, умствено и емоционално изтощение може да причини неспособност за ефективна работа. Не е изненадващо, че толкова много хора се чувстват изтощени от изискванията на днешната култура, която включва постоянен достъп до имейл, новини и натиск за незабавен отговор. Сякаш всички сме включени 24 часа в денонощието.

Чувството, че имате безкраен списък със задачи или невъзможни за спазване срокове, може да доведе до чувство на пълно изтощение и безнадеждност. По този начин спиралата започва и с влошаването на прегарянето дори незначителните задачи могат да започнат да изглеждат трудни, увеличавайки чувството на неспособност, безпомощност и стрес.

Следните признаци и симптоми могат да ви помогнат да хванете прегарянето, преди да се влоши, така че да спрете порочния кръг.

Умора/изтощение

Както вече беше отбелязано, липсата на енергия или умората над нормата на умората или просто усещането, че нямате повече какво да дадете, може да е показателен знак, че има прегаряне.

Намалена продуктивност

Прегарянето може да засегне ежедневните задачи на работа или у дома. Хората с бърнаут може да станат песимисти по отношение на отговорностите си, да загубят своето творчество и мотивация и да им е трудно да се концентрират. Когато не сте оптимист за това, което трябва да направите, е по-вероятно да не функционирате добре, което води до намалена продуктивност.

Раздразнение или липса на търпение

Прегарянето може да е виновникът, ако внезапно станете раздразнителни към вашите колеги, клиенти, клиенти или други. Може да доведе и до откровен гняв. Като цяло, гневът рядко е продуктивен начин за справяне с другите.

Главоболие

Честото главоболие отдавна е сочено като физическа проява на бърнаут. Симптомите на прегаряне обаче могат да включват други физически прояви, включително гадене и стомашни болки. Ако главоболие или други физически симптоми пречат на ежедневието ви, може би е време да посетите лекар.

Променени навици на сън/хранение

Хроничният стрес може да повлияе както на апетита, така и на способността за сън. Сънят и диетата са критични части от вашите енергийни нива, така че може да изпаднете в състояние, от което се чувствате невъзможно да излезете, когато те са отрицателно засегнати.

Ако ядете повече (или по-малко) от обикновено или спите повече (или по-малко) поради стрес и безпокойство за вашата работа и задължения може да означава, че сте изложени на риск от прегаряне.

Причини за бърнаут

И така, как хроничният стрес стига до нивото на прегаряне? Бърнаут може да се случи на всеки, който е изправен пред продължителен стрес без подкрепа. Най-честите признаци на прегаряне произтичат от неясни очаквания за работа, дисбаланс между работата и личния живот и липса на подкрепа.

Крайности на активност

Независимо дали работата е досадна или хаотична, имате нужда от непрекъсната енергия, за да останете фокусирани. Постоянните крайности в очакванията, активността или трудните крайни срокове често водят до умора и прегаряне.

Дисбаланс между работа и личен живот

За съжаление много хора страдат от дисбаланс между професионалния и личния живот, при който работата им отнема толкова много време, че нямат енергия да направят нищо за себе си. Отделянето на важно време за мен, за да бъдат с приятели или семейство, или да правят нещата, които обичат, се превръща в нещо рядко, ако изобщо се случва. Дисбалансът между работата и личния живот е един от основните признаци на прегаряне. Ако установите, че работата ви заема голяма част от личното ви време, научете как да постигнете баланс между работата и личния живот.

Липса на комуникация и подкрепа

Прекаленото много отговорности и липсата на подкрепа, може да ви накара да изпитате стрес на работното място . Чувството, че сте сами в проблемите си, може да попречи да поискате помощ. Тази изолация и липса на подкрепа може да доведе до симптоми на прегаряне.

Обратно, ако знаете, че има някой, който да ви подкрепя, е много по-вероятно да споделите негативните чувства и да поискате помощ и е по-малко вероятно да изпитате прегаряне на работното място.

Временно напрежение

Хората, които работят в среди с високо напрежение, като пожарникари, лекари от спешното отделение или полицаи, изпитват прегаряне по-често, отколкото в други професии. Това прегаряне е причинено от прекомерен натиск, независимо дали става въпрос за непостижими времеви ограничения, непостижими цели или прекалено високи резултати. Поставянето на граници в този тип среда е един от начините за предотвратяване на прегарянето.

Ако сте свързани с някой от горните сценарии, важно е да се обърнете към причината за прегарянето и да потърсите път към възстановяване.

Търсене на лечение за бърнаут

Ако стресът на работното място или у дома стане непреодолим и се чувствате емоционално изтощени, потърсете помощ от специалист сега. Никога няма грешно време да потърсите професионална помощ. Стрес, изтощение, стресови изисквания на работата или прегаряне - няма значение. Ако нещо се отразява негативно на живота ви, винаги можете да потърсите помощ.