Български патент

Екипът на ЛАКТЕРА получи нов ПАТЕНТ за щама от воден произход Lactobacillus bulgaricus DWT1 като ПСИХОБИОТИК. Продуктите ЛАКТЕРА намаляват депресиите, тревожността и подобряват физиологичния сън при стресови състояния.

През 2011г. Никола Александров и Даниела Петрова за първи път в света успяха да изолират пробиотична асоциация от млечнокисели микроорганизми от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина. Пробиотичната асоциация съдържа 8 диви изцяло натурални щама от 4 вида млечнокисели бактерии на Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus и Lactobacillus lactis. Тези оригинални пробиотични щамове живеят в изворна вода. Улавянето на пробиотични микроорганизми от изворна вода се случва за първи път в света и затова можем да говорим за научно откритие. Пробиотичните микроорганизми от воден произход са собственост на Дафлорн и са регистрирани по Будапещенски договор за международно признаване на депозита в Чешката национална банка за микроорганизми. Методът за получаване на продукти с пробиотичната асоциация и продуктите са обект на патентна защита на Дафлорн в САЩ с Патент № US 9,131,708 B2 от 15.09.2015г. Дафлорн е единствената компания в югоизточна Европа, която притежава американски патент в областта на биотехнологиите. Иновативната формула на “Дафлорн” ООД за биотехнологичния режим на производство дава възможност в 1 г сухо вещество от продукта да се съдържат милиарди колонообразуващи единици (CFU) на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. По време на биотехнологичния процес пробиотичните бактерии разграждат млечните протеини и казеина до всички заменими и незаменими 21 аминокиселини, млечните мазнини – до полиненаситени мастни киселини, млечните захари – до прости захари. Получените хранителни вещества са готови за усвояване от организма като градивни единици на клетките. По време на ферментацията лактобацилите усвояват лактозата и се “обвиват” по естествен път с глюкопротеинова обвивка, което позволява да се съхраняват живи, както на стайна температура в продължение на години, така и при преминаване на целия стомашночревен тракт на човека.

Европейски патент

Европейски Патент на Дафлорн ООД Патент No: EP 3 172 973 Пробиотична формула, процес на нейното приготвяне и използване. Изобретението се отнася към пробиотична формула, включваща кооперация от щамове на пробиотични микроорганизми, изолирана в този си вид, от традиционни млечни продукти в Родопите, към процеса на приготвяне на пробиотичната формула и използването и като диетична храна за хора с нарушени функции и структура на черния дроб, за контролиране на симптомите на хранителна алергия и за възстановяване на нормалната вагинална лактобациларна флора при жени. Пробиотичната кооперация от щамове микроорганизми включва новооткрити щамове на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Тази пробиотична кооперация се изпалзва за ферментация на стандартизирано и пастьоризирано козе мляко за приготвяне на пробиотична формула, която след лиофилизация и съхранение за 24 месеца при стайна температура до 24°C, съдържа живи клетки от пробиотичната кооперация в концентрации от 1.1×10^9 cfu/g до 1.6×10^9 cfu/g.